Slovenija
28 ogledov

Eden pokazal, da dela preslabo

Zvonko Fišer Saša Despot
Lani je bilo podrobno pregledano delo 19 tožilcev, pri čemer jih je pet pokazalo premalo strokovnosti za napredovanje ali višjo plačo.

Čez najmanj pol leta predvidoma naj bi bilo šele znano, ali je trenutni vodja Specializiranega državnega tožilstva (SDT) Harij Furlan s svojim dosedanjim delom dokazal, da dela dovolj dobro, da lahko napreduje. Nadzorniki pristojnega oddelka za izobraževanje in strokovni nadzor na Vrhovnem državnem tožilstvu (VDT), ki opravlja in je zadolžen za več vrst nadzorstvenih pregledov nad delom tožilcev, morajo namreč prej podrobno pregledati vse Furlanovo dosedanje delo in dosedanje tožilske dosežke.

Pod lupo zaradi Hilde

Furlanov šef, generalni državni tožilec Zvonko Fišer je namreč že konec maja odredil, naj pristojni državnotožilski svet oceni Furlanovo delo. Potem ko se je izkazalo, da bi lahko Furlan strokovno napačno vodil postopek proti nekdanji šefinji Vegrada Hildi Tovšak, ki je 35 dni neupravičeno bivala v priporu, in zato od države zahteva odškodnino. Državnotožilski svet je zato predlagal, naj se pregleda Furlanovo delo v njegovi celotni tožilski karieri.

Lani manj kot predlani

Lani je bilo denimo podobno pregledano celotno delo 19 slovenskih tožilcev, predlani pa 25. "Oddelek je lani od državnotožilskega sveta prejel 19 predlogov za pregled dela državnih tožilcev, kar služi kot podlaga njihovemu napredovanju v plačnem razredu, v višji državnotožilski naziv, na višje državnotožilsko mesto ali na položaj svetnika," pojasnjujejo na VDT. Nadzorniki so pri vseh preverjali, ali delujejo dovolj strokovno in kakovostno, da lahko napredujejo, oziroma ali si zaslužijo boljšo plačo. Pri pregledu se je izkazalo, da 14 tožilcev od nadzorovanih izpolnjuje vse potrebne pogoje za napredovanje. Štirje tožilci so s svojim preteklim delom dokazali, da delajo premalo strokovno, da bi lahko bodisi napredovali v višji tožilski naziv ali pa v plačnem razredu do boljšega mesečnega dohodka. Za enega od pregledanih tožilcev pa se je lani izkazalo celo, da dela tako slabo, da tožilske funkcije sploh ne more več opravljati. Med pregledanimi tožilkami pa naj bi bila celo Furlanova predhodnica, nekdanja vodja SDT Blanka Žgajnar, ki kot tožilka za pregon organiziranega kriminala vodi skoraj največ najbolj odmevnih in zahtevnih primerov gospodarskega kriminala ali drugih najtežjih oblik kriminala. Kljub izrecni prošnji, naj Fišer razkrije imena tožilcev, katerih delo je bilo lani v celoti temeljito pregledano, ta teh podatkov ni posredoval. Zato uradno ni jasno, ali, zakaj in v kolikšnem obsegu naj bi bilo pregledano dosedanje delo Žgajnarjeve, niti kako njeno delo ocenjujejo pristojni nadzorniki na VDT. Torej ali je s svojim dosedanjim delom, preteklim vodenjem tako Okrožnega tožilstva v Ljubljani kot tudi SDT, dokazala, da lahko napreduje.

Fišer odredil štiri

Poleg tega so na tožilstvu lani izvedli 17 posebnih strokovnih nadzorstvenih pregledov, pri čemer je štiri odredil celo sam šef Fišer. Med temi pregledi pa so nadzorniki pregledovali točno določene zadeve, spise, ki so dodeljeni posameznim tožilcem, in ne celotnega dela teh tožilcev. "Samo v letu 2012 so tako tožilci, ki so opravljali preglede, skupno pregledali 1.156 spisov v konkretnih kazenskih zadevah," dodajajo na VDT. Neuradno naj bi Fišer odredil podroben pregled spisa, ki se vodi v postopku proti domnevnemu vodji slovenskega dela balkanskega narkokartela tihotapcev kokaina Dragana Tošića, ki je bil konec novembra po skoraj dveh letih in pol v priporu izpuščen na svobodo in nekaj dni zatem še oproščen.

Komentarjev 1
  • Mr.Bean 14:49 25.julij 2013.

    kaj tudi za takšen nasmeh je bil na tečaju?