Slovenija
69 ogledov

Edini muzej kozolcev na svetu

Dežela kozolcev
1/7
Alenka Lamovšek
V Šentrupertu na Dolenjskem danes uradno odprli muzej na prostem s kozolci, ki je edinstven v svetovnem merilu.

Če ne veste kam na nedeljski izlet, bo morda Dežela kozolcev v Šentrupertu na Dolenjskem prava odločitev.

Danes so edini tovrstni muzej na svetu uradno odprli, v nedeljo pa bo dan odprtih vrat, pripravljajo dejavnosti na kozolcih, glasbo, koncert.

Najstarejši ima 218 let

Muzej vključuje 19 sušilnih naprav, od tega 17 kozolcev, ki so jih prenesli na ta prostor in obnovili. Najstarejši med njimi je Lukatov toplar, krit s slamo, ki ima sedaj 218 let.
"Občina Šentrupert se je odločila, da ta projekt vzpostavi v čast slovenskemu kozolcu, tej nacionalno pomembni stavbni dediščini.  Poleg namena, da se ta dediščina ohrani, pa vzpostavljamo na tem prostoru generator hitrejšega turističnega razvoja za celotno Mirnsko dolino," je ob tem povedal župan Občine Šentrupert Rupert Gole.

V muzeju je zastopanih vseh šest tipov kozolcev, trije enojni (enojni, enojni s plaščem, enojni vzporedni) in trije dvojni (nizki, kozolec na kozla in toplar). Kozolcev v tako različnih oblikah in tako velikem številu, kot jih poznamo v Sloveniji, ne poznajo nikjer na svetu – s tem predstavlja kozolec posebnost v svetovnem merilu.
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.