Slovenija
24 ogledov

"Edini prestrašeni je bil bik!"

Pobegli bik Žurnal24 main
Društvo za osvoboditev živali o pobeglem biku: Včerajšnji dogodek razkril pomanjkljivosti, na katere opozarjamo že dalj časa.

"Ne strinjamo se s pisanjem nekaterih novinarjev, ki so z namenom senzacionalističnega poročanja pisali o podivjanem ali pobesnelem biku, ki je prestrašil Mariborčane. Edini, ki je v tej zgodbi upravičeno bil prestrašen, je bil bik, ki je zaman poskušal najti pot na svobodo," pri društvu za osvoboditev živali sklenejo svoja stališča glede včerajšnjega pobega bika iz klavnice Tovarne mesnih izdelkov (TMI) Košaki.

Kot so včeraj pojasnili pri TMI Košaki, je bil bik na klavni liniji omamljen, vendar se je prebudil, prebil ograjo in zbežal. V društvu pa Veterinarsko upravo Republike Slovenije (Vurs) pozivajo, naj pripravi natančno poročilo o pobegu in ravnanju veterinarja, ki bi moral biti prisoten ob dogodku, in da se do razjasnitve okoliščin prepove klanje v podjetju, v katerem se je dogodek pripetil.

Potrebna nova ureditev

Pri društvu so tudi prepričani, da je treba uvesti višje standarde in prakso varovanja dobrobiti živali. Menijo, da bi moral Vurs pripraviti nova navodila za omamljanje in zakol živali, ki bi morala veljati za vse živali: "Zdaj so kokoši in druge manjše živali izvzeti iz določil 25. člena zakona o zaščiti živali. Dejanja, ki so pri kravah obravnavana kot mučenje, ki se kazensko preganja, se nad kokošmi smejo izvajati."

Ne nesreča, sreča pri delu!

"V nekaterih medijih je bila objavljena izjava ge. Vide Čadonič Špelič, ki je pobeg bika iz klavnice opredelila kot nesrečo pri delu. Če je to res, zahtevamo javno opravičilo za tako neokusno izjavo. Pri pobegu pred smrtjo lahko gre kvečjemu za srečo pri delu," še menijo v društvu.
Generalna direktorica Vursa Čadonič Špeličeva je namreč včeraj pojasnila, da je šlo za izjemen primer.  

Komentarjev 1
  • zdrej 13:08 11.oktober 2012.

    Zahtevam od novinarjev da ugotovijo ali so v tem društvu sami vegeterjanci?