Slovenija
25 ogledov

"Edini vzrok za strošek je virantovanje"

Janez Janša Nik Rovan
Glede ocene Bonitetne hiše Moody's se je danes na Twitetrju oglasil tudi nekdanji premier Janez Janša. Zapisal je, da je "edini vzrok za ta strošek je torej virantovanje."

"Cena tokratne zadolžitve je bila že pred oceno Moodys'a kljub izvedenim reformam višja kot lani. Edini vzrok za ta strošek je torej virantovanje," je na svojem Twitterju zapisal predsednik SDS Janez Janša.

Meni, da čas terja odgovore na tri vprašanja. Prvič, "zakaj je vlada dala obveznice na trg pred glasovanjem o spr. ustave in odpravo sistemskih tveganj?" Drugič, "bi odprava sistemskega tveganja v obliki referendumskih blokad proračuna. zakonov in prevelikega primanjkljaja pocenila zadolževanje ali pač ne?" In tretjič, "ali je bil tak nedvomno škodljiv vrstni red le iskanje izgovora za zavrnitev zlatega fiskalnega pravila za 2015, če bi (bo) zadolžitev uspela?"

Janša poudarja, da bodo od tokratne morebitne slovenske zadolžitve posojilodajalci v 10 letih ob teh visokih obrestih potegnili od nas kakih 800 milijonov evrov.

"Sicer pa se je ob 1. maju dobro spomniti, da ima mednarodni finančni kapital najraje nespametne levičarske vlade, ki se drago zadolžujejo. Ustavljati jih začne šele takrat, ko grozi bankrot oziroma nevarnost, da določena država izposojenega denarja ne bo mogla vrniti," še dodaja.

Oceno lahko še znižajo

Včeraj je namreč Bonitetna hiša Moody's znižala oceno slovenskega državnega dolga za dve stopnji z Baa2 na Ba1. S tem je ocena padla v območje naložbe visoke tveganosti (t.i. junk). Obeti ostajajo negativni, kar pomeni, da se ocena lahko še zniža. Do tega bi lahko prišlo, če bi se otežil dostop države do zadolževanja na trgu, kar bi po navedbah Moody's lahko bila posledica zaostrovanja krize v bančnem sektorju ali vnovične zaostritve razmer v evrskem območju. K njej bi lahko vodilo tudi dodatno občutnejše poslabšanje gospodarskih razmer v državi.

Komentarjev 23
  • Scott 21:31 13.maj 2013.

    Koliko je zaslužil bonsai s prodajo na tisoče ton orožja z letališča MB, celo pogodba o prodaji orožja obstaja in jo poznamo.Kje je denar?

  • vest 11:10 02.maj 2013.

    Žalostno je, da obrestno mero krojijo odločitve bonitetnih hiš, ki so na piedestal postavljale Enron (s AAA) in določene ameriške banke, ki so kasneje poskrbele za finančno situacijo 2007 in 2008 katere posledice plačuje navadni narod še sedaj. Kaj ...prikaži več pa je Ivan mislil z virentovanjem - mogoče dejavnosti in obnašanje omenjenega novega politika med 4. 12. 2011 in februarjem 2012, ko je presenetil svoje naivne volilce. Drugače pa tudi za prodajo vrednostnih papirjev v imenu prejšnje vlade s strani bivšega finančnega ministra bomo morali poleg glavnice tudi obresti plačati mi državljani. Ni problem v kreditu ampak v tem za kaj se le-ta porabi.

  • reddevil 10:43 02.maj 2013.

    Ta bednik očitno misli, da smo vsi pozabili kdo je pred dvema letoma potopil Slovenijo z miniranjem referendumov. Žal so mu pri tem držali štango oportunistični sindikati, ki v nobenem primeru ne opravljajo svojega poslanstva. Da bo mera polna, sedaj ...prikaži več po svetu "predava" in "svetuje" vladam in rezultati subverzivne dejavnosti so vbidni. Načelo ČE NE MOREM BITI KAPITAN, NAJ LADJA POTONE! je pri njem ševedno eno pomembnejših, saj ve da sam ne bo potonil z ladjo. Norih kapitanov imamo preveč, a ljudstvo tega zaradi rumeno-modre mrene ni sposobno spregledati! Dokler bo JJ vedril in oblačil po naši deželi, nam tudi bog ne more pomagati.