Slovenija
31 ogledov

Edino letalo z izbiro pogonskega sistema

panthera pipistrel Pipistrel
V Nemčiji na sejmu Aero Expo ajdovski Pipistrel premierno predstavlja štirisedežno letalo Panthera, ki ponuja kar tri različne pogonske sisteme in je edino takšno na svetu. Čeprav bo redna proizvodnja stekla šele prihodnje leto, imajo v podjetju že več naročil, je povedal Ivo Boscarol.

Pipistrelovo novo letalo Panthera lahko doseže potovalno hitrost 370 kilometrov na uro (največja dovoljena hitrost je 407 kilometrov na uro), ima dolet preko 1900 kilometrov in udobno, prostorno kabino. Prava revolucija pa je modularnost pogona, saj ima kupec na izbiro kar tri različne pogonske sisteme – bencinskega, hibridnega ali popolnoma električnega – in je prvo na svetu, ki omogoča takšno izbiro.

Postopek certifikacije dolg kot gradnja tovarne

"Trenutno potekajo priprave na serijsko proizvodnjo v eksperimentalni klasi letal. Ta bo potekala še v Ajdovščini in tu bomo predvidoma izdelali kakšnih 50 letal," je pojasnil Ivo Boscarol. Vzporedno z gradnjo tovarne v Gorici, kjer bodo Panthero izdelovali, bo potekala certifikacija letala, kar je sicer dolg in drag proces. "Proces traja približno tri leta in v tem času bo zgrajena tudi nova tovarna, kjer bomo lahko zgradili približno eno letalo na dan," je še dejal direktor Pipistrela.

Podvozje je mogoče pospraviti v trup

Panthera je popolnoma novo potovalno letalo, izdelano v celoti iz visokotehnoloških kompozitnih materialov, in ima podvozje, ki ga je mogoče popolnoma pospraviti v trup letala. Vsi sistemi so bili v celoti razviti in izdelani v Pipistrelu. Elegantna aerodinamična zunanja oblika skriva kabino, ki je zelo prostorna in udobna, namenjena pa je štirim potnikom. Prvi prototip, ki ga Pipistrel predstavlja na sejmu, poganja preizkušeni Lycoming IO-390 motor s tehnologijo neposrednega vbrizga, a tudi hibridna in popolnoma električna verzija bosta kmalu ugledali luč sveta.

Zanimanja veliko že ob prvi predstavitvi

Prvo štirisedežno letalo iz ajdovskega letalskega podjetja ni več ultralahko, temveč spada že v višji razred, tako imenovano generalno aviacijo. Čeprav je na sejmu v Nemčiji – sejem bo potekal do sobote – šele prvič predstavljeno javnosti, je zanj po Boscarolovih besedah presenetljivo veliko zanimanja.

"Letalo dejansko predstavlja tako revolucijo v letalstvu, da bomo verjetno imeli kakšno težavo, da bomo lahko zadostili povpraševanju kupcev. Vendar so to sladke skrbi," je pred odhodom v Nemčijo še povedal Ivo Boscarol, ki napoveduje, da bodo prva letala Panthera prišla do kupcev že letos, prihodnje leto pa naj bi zgradili približno 20 letal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.