Slovenija
21 ogledov

"Edino razumno je zaprtje nuklearke!"

(Foto: IFP) Žurnal24 main
Alpe Adria Green. V mednarodni okoljevarstveni organizaciji so prepričani, da krška nuklearka ni več varna in da bi jo bilo treba zapreti.

"Edina varna in razumna odločitev je takojšnje zaprtje Jedrske elektrarne Krško," so prepričani v mednarodni okoljski organizaciji Alpe Adria Green (AAG). Da so razmere v Krškem zaskrbljujoče, je v zadnjem času opozorila udi organizacija Greenpeace Slovenija.

Očitki o zavajanju

"Vodstvo krške nuklearke je več kot eno leto javnosti prikrivalo povečano koncentracijo radioaktivnosti v primarnem bazenu," navajajo v AAG. "Kljub nepravilnemu delovanju glavnega reaktorja, nuklearko poganjajo s polno paro," izpostavljajo. Opozarjajo tudi na nasprotujoče si trditve glede tega, kje se nahaja odlomljen del radioaktivne palice, kar po njihovih besedah kaže na netransparentnost ukrepanja vodstva. "Če je cirkonijev hidrid, ki dela mikroskopske razpoke, prežrl palico, kaj vse je še lahko poškodoval. S starostjo varnost nuklearke pada in denarja za izboljšanje varnosti ni," poudarjajo.

Ni znanega vzroka

"Kljub skopim informacijam o dogajanju je bilo izpostavljeno, da so poškodbe gorivnih palic večje, kot so v nuklearki pričakovali. To zbuja skrb, saj bi pričakovali, da so strokovnjaki v nuklearki ter tudi državni nadzorni organ  pripravljeni na vse možne scenarije in tveganja ter jih znajo tudi primerno oceniti. Prav tako se še vedno ne ve – vsaj ne v javnosti – kaj je vzrok takšnim poškodbam,"  so v javnem pismu, ki so ga naslovili na nuklearko, pristojne državne institucije in medije nedavno spraševali tudi v okoljevarstveni organizaciji Greenpeace Slovenija.  Ob tem so podvomili, ali je, glede na visoko tveganje, ki ga predstavlja jedrska elektrarna, trenutno upravljanje primerno.

Komentarjev 5
  • privat 18:22 23.november 2013.

    kdo pa bo imel od tega koristi??? Mi?? to se nebo nikoli zgodilo!! Gre se samo da nekaj se ukrade in čisto nič več!

  • mucek4 07:10 29.oktober 2013.

    Edino razumno bi bilo zapreti TEŠ in ostale onesnaževalce, zgraditi NEK2 in 3 in prodajati elektriko.

  • Abrams 07:10 29.oktober 2013.

    So pač ZELENCI. Bolj zeleni od najbolj zelenih.