Slovenija
75 ogledov

Edvardu Rusjanu v spomin

Po Edvardu Rusjanu je poimenovano tudi mariborsko letališče (na sliki) in gorišk Žurnal24 main
Danes mineva 100 let od smrti letalca Edvarda Rusjana in ob tej priložnosti Združenje ljubiteljev letalstva Edvard Rusjan na mestu strmoglavljenja pripravlja spominsko slovesnost.

Pred natanko sto leti je tragično umrl slovenski letalski pionir Edvard Rusjan, ki je prvič poletel novembra 1909. Življenje je izgubil v strmoglavljenju letala 9. januarja 1911 ob vznožju Kalemegdana v Beogradu.

Ob današnji obletnici smrti Združenje ljubiteljev letalstva Edvard Rusjan iz Brežic na mestu strmoglavljenja pripravlja spominsko slovesnost. Pod Kalemegdanom bodo položili vence, zbrane pa bo nagovoril slovenski veleposlanik v Srbiji Franci But. Dogodka se bodo udeležili številni, med drugim tudi predstavniki Zveze slovenskih častnikov, aeroklubov iz Slovenije, uradna delegacija Mestne občine Nova Gorica, predstavniki mesta Beograd in slovenskega veleposlaništva v Srbiji ...

Ni želel razočarati množice
Edvard Rusjan, prvi slovenski letalec, je svoj zadnji polet opravil v okviru turneje po balkanskih mestih z bratom Josipom. 8. januarja. Razmere za letenje zaradi močnega vetra niso bile ugodne, zato sta brata z letom počakala. Veter se ni umiril niti naslednji dan, a Edvard se je kljub številnim opozorilom in odsvetovanjem poleta odločil za prelet. Množica gledalcev je bila navdušena, Rusjan jim je s preleti na območju beograjskega Kalemegdana vzel dih, a zabava se je kmalu sprevrgla v tragedijo.

Več informacij o slovenskem letalskem pionirju si preberite v članku 100. obletnica Rusjanove smrti.

Ko je sunek vetra nenadoma zlomil levo krilo letala, je 25-letni Rusjan strmoglavil na železniško progo ob vznožju Kalemegdana. Hitro so mu nudili pomoč, a na poti v bolnišnico je izdihnil. O njegovi priljubljenosti veliko pove že samo dejstvo, da se je pogrebnega sprevoda udeležilo več kot 14.000 ljudi.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.