Slovenija
21 ogledov

EK: Brezposelnost v Sloveniji bo še naraščala

Največji padec BDP med državami je glede na prvo četrtletje 2008 zabeležila Esto Žurnal24 main
Slovenska gospodarska aktivnost se bo glede na spomladanske projekcije znižala za okoli 1,4 odstotka, preden bo leta 2013 ponovno narasla. Brezposelnost bo še naraščala, pokojninska reforma je še nujnejša. To je danes v sklopu analiz politik objavila Evropska komisija ter podala priporočila.

Slovenska gospodarska aktivnost se bo glede na spomladanske projekcije še znižala za okoli 1,4 odstotka, preden bo leta 2013 spet narasla. Brezposelnost bo še naraščala.

Slovenija v letu 2011 ni uvedla večjih strukturnih reform, kar pa je tudi posledica menjave oblasti, so še zapisali pri Evropski komisiji. Segmentacija trga dela je še vedno visoka, obstaja pa tudi nevarnost, da kratkoročna brezposelnost postane dolgoročna. Neuspešno reševanje preostalih izzivov, na katere je komisija Slovenijo opozorila že lani, pa lahko ovira gospodarsko okrevanje in nov zagon rasti.

To je danes zapisala Evropska komisija, ki je analizirala specifična priporočila proračunskih in makroekonomskih politik držav članic EU. "Izzivi, opredeljeni že lani, tako ostajajo bistveni tudi v letu 2012," poudarja komisija in svari, da so zaradi krepitve pritiskov trgov verodostojna in trajna fiskalna konsolidacija, sanacija bančnih bilanc in pokojninska reforma še nujnejše kot pred letom dni.

Na podlagi danes objavljenih ocen Evropska komisija Sloveniji svetuje: Trdna gospodarska rast in izvoz bi lahko popravila ta neravnovesja, vendar je to s šibkim zunanjim povpraševanjem, krčenjem gradbenega sektorja, razdolževanjem zasebnega sektorja in fiskalno konsolidacijo težko doseči. "Za premostitev teh ovir bo potrebnega precej časa," ocenjuje komisija.

V tem kontekstu Sloveniji svetuje, naj išče rešitve z zmanjševanjem državnega lastništva v gospodarstvu, reševanjem izzivov v poslovnem okolju in izogibanjem politikam javnih in minimalnih plač, ki bi lahko pomenile pritiske na strošek plač.

Lani šest priporočil

Današnja priporočila so sicer vrhunec evropskega semestra, cikla tesnejšega usklajevanja proračunskih in makroekonomskih politik ter strukturnih reform članic unije, ki letos poteka drugič. Semester je unija uvedla z željo, da bi pomagal rešiti to krizo in preprečiti nove.

Lani je Slovenija od komisije dobila šest priporočil, ki so se nanašala na dolgoročno vzdržnost pokojninskega sistema, zmanjšanje presežnega javnofinančnega primanjkljaja, ureditev bančnega sektorja in trga dela ter spodbujanje naložb.

Če država ne bo ustrezno ukrepala na podlagi priporočil za odpravo presežnih neravnovesij, lahko komisija sproži korektivno fazo postopka. Ta v skrajnem primeru predvideva finančno kazen v višini 0,1 odstotka bruto domačega proizvoda.

O priporočilih bodo 28. in 29. junija razpravljali voditelji članic unije.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.