Slovenija
19 ogledov

Ekipa za končni spopad

1511pahor Žurnal24 main
Predsednik SD bo v soboto predstavil svojo ministrsko ekipo. Čeprav imajo imena stopnjo največje tajnosti v stranki, jih je nekaj kljub temu že pricurljalo v javnost.

Predsednik SD Borut Pahor bo po polletnih pogovorih predstavil imena, med katerimi bo nato iskal potencialne kandidate za ministre iz kvote SD. Do takrat pa velja dogovor znotraj stranke in med predsednikom ter posameznimi kandidati, da se o imenih ne govori. Kljub temu so nekatera imena že zaokrožila v javnosti.

 

Štokelj kandidat za zunanjega ministra

Ciril Štokelj, zaposlen v evropskem parlamentu, je kandidat za ministra za zunanje zadeve.

Pahorjevi svetovalci
Podpredsednika vlade je Pahor izdal sam, in sicer bo to mesto zasedel Mitja Gaspari . Pri posameznih resorjih pa se ugiba predvsem o imenih iz Pahorjevega strokovnega sveta.

Tako se kot ministrico za obrambo omenja Ljubico Jelušič , sicer profesorico na FDV, za ministrico za delo, družino in socialne zadeve pa Andrejo Črnak Meglič , ki je sicer širši javnosti precej neznana. Za finance naj bi skrbel Franci Križanič , za promet Patrick Vlačič , za pravosodje pa Lojze Ude .

Imena mladih ljudi
Po naših podatkih pa v ekipi ni svetovalke za zdravstvo Julijane Bizjak Mlakar in svetovalca za finance Vlada Dimovskega . Ostala imena pa naj bi bila veliko presenečenje, nam je dejal vir blizu predsednika SD. Šlo naj bi predvsem za mlade kandidate.


Za povečavo kliknite na sliko. © grafika Žurnal24

 
Tudi ime iz Janševe vlade
Tako naj bi za resor šolstva oziroma visokega šolstva skrbel podpredsednik SD in predavatelj na FDV Igor Lukšič , za javno upravo pravnik in predavatelj na pravni fakulteti v Ljubljani Bojan Bugarič , za razvoj pa nekdanji državni sekretar v Janševi vladi Andrej Horvat . Za gospodarstvo naj bi skrbel Robert Ličen , ki je zaposlen v podjetju Akrapovič.

 

Ličen kandidat za gospodarskega ministra

Robert Ličen, pred leti je dobil nagrado za najboljšega mladega menedžerja, je kandidat za ministra za gospodarstvo.

Največja uganka pa sta resorja za notranje in zunanje zadeve. Pri slednjem naj bi sodeloval nekdanji veleposlanik iz Bruslja, a nam imena včeraj ni uspelo preveriti.

Za resor okolja pa se omenja poslanec SD Janko Veber , a nam tudi tega ni uspelo preveriti.

O kandidatu po volitvah
Katarina Kresal , predsednica LDS: "Vsi trije predsedniki levosredinskih strank se zavedamo, da bo sestava koalicije in vlade odvisna od izida na volitvah. Predstavljena lista ljudi, na katere Borut Pahor računa v prihodnje, tako ne ogroža našega dogovora o sodelovanju v vladi."

Matej Lahovnik , poslanec Zares: "Ni smiselno vrteti ražnja, dokler je zajec še v gozdu. Če bomo del koalicije, bomo vztrajali, da je treba pri sestavljanju vlade oziroma ministrske ekipe spoštovati načelo strokovnosti."
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.