Slovenija
716 ogledov

Ekipe so v stalni pripravljenosti

burja v Vipavski dolini Valter Pregelj
Sunki burje lahko dosežejo tudi hitrost 180 km/h. Morda bodo morali zapreti hitro in regionalno cesto skozi Vipavsko dolino za ves promet. Gasilci čez dan imeli veliko dela.

"Trenutno je stanje na terenu nekoliko bolj umirjeno, a so vse enote za reševanje in pomoč, ki delujejo pod okriljem Civilne zaščite, v stalni pripravljenosti tako na ajdovskem kot tudi goriškem koncu," je zvečer za STA povedal poveljnik Regijskega štaba Civilne zaščite (CZ) Samo Kosmač.

"Če bodo sunki na posameznih mestih presegli hitrosti 150 km/h, bodo upravljavci prisiljeni ceste (predvsem hitro in regionalno cesto skozi Vipavsko dolino) zapreti za ves promet," opozarjajo na Prometno-informacijskem centru za državne ceste.

Glede na vremensko napoved se bodo namreč sunki burje, predvsem v Vipavski dolini, proti večeru okrepili, dosegli bi lahko tudi 180 km/h.  Burja naj bi se umirila jutri sredi dneva. Po napovedih naj bi se burja spet nekoliko umirila sredi jutrišnjega dne.

Veliko dela za gasilce

Če je noč minila mirno, so morali gasilci čez dan posredovati večkrat.

Območje Kopra

Dopoldan je v Bertokih močan veter odtrgal platno obcestnega reklamnega panoja, v Zgornjih Škofijah pa je odtrgal  nosilec sprejemnika satelitskega signala na strehi stanovanjske hiše.

V popoldanskem času je na Kapodistriasovem trgu v Kopru z dimnika stavbe pričelo padati
kamenje. Gasilci JZ GB Koper so pregledali in ugotovili, da ni večje nevarnosti.  Težave so na obali povzročala tudi podrta drevesa. V Dekanih pa je veter poškodoval verando na stanovanjski hiši in jo dvignil na streho, poročajo na Upravi RS za zaščito in reševanje.

Ob 17. uri so iz Pristaniške kapitanije Koper sporočili, da je omejen promet s koprskim tovornim pristaniščem. Vsako vplutje in izplutje ladij bodo do nadaljnjega obravnavali posamično,  sunki vetra so namreč presegli hitrost 20 m/s.

Območje Nove Gorice

Dopoldan so na regionalni cesti Selo-Nova Gorica in na odseku Ozeljan-Vogrsko-Volčja draga zaradi burje uvedli zapora prometa za vsa vozila s ponjavami in hladilniki.

Veter je v več krajih odkrival strehe, odpihnil suho deblo na cestišče, odnesel plastični nadstrešek in napušč, prevračal kontejnerje za smeti. Krajani so večkrat potrebovali  vreče s peskom za obtežitev strehe.

Težave so povzročala podrta drevesa ter drog električne napeljave.


Območje Vipave

Dopoldan je močan sunek vetra na regionalni cesti Manče–Štanjel in na hitri cesti Razdrto–Podnanos prevrnil tovorno priklopno vozilo. V nesreči se nihče ni poškodoval.

V Podnanosu je bila motena oskrba z električno energijo. Burja je strehe odkrivala v Dupljah ter v Vipavi na skladišču  Agroinda Na cesti Manče– Goče je veter podrl podrl drevo, v Podragi pa dimnik.

Območje Ajdovščine

Veter je nosil predmete in tudi na Ajdovskem povzročal največ težav na strehah: odtrgal je nadstrešek, odkrival  strehe, poškodoval sončne kolektorje, na strehi OŠ Šturje pa poškodoval odvodne cevi klima naprave.

Na odseku hitre ceste Selo-Ajdovščina se je prevrnil kombi  s prikolico. V popoldanskem času je sunek vetra odtrgal kabel elektrodistribucijskega voda med Vrtovinom in Selom.

Tudi v Ajdovščini so krajani potrebovali pesek za obtežitev streh.



Posledice burje | Avtor: Bralka Bralka

V preteklosti že 200 km/h

Na Primorskem sunki burje, kot so tokratni, niso nič novega. Na spodnji fotografiji z dne 10. marca 2010 je vidno stanje pri Podnanosu. V tistih dneh leta 2010 so sunki dosegli tudi 200 km/h.

Na tržaškem območju, ki je prav tako znano po močni burji, je tako močno oziroma še bolj – 180 km/h – zapihalo leta 1995, 1996 in 2003, so pisali pri Slovenski tiskovni agenciji. Najmočnejši sunek vetra pa je bil leta 1952, vendar hitrost nikoli ni bila zabeležena, ker je odtrgalo vetromer.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.