Slovenija
21 ogledov

Eko krog podal predlog za odvzem akreditacije

(Foto: Lafarge cement) Žurnal24 main
Aktivisti Društva za naravovarstvo in okoljevarstvo Eko krog so na Slovensko akreditacijo podali predlog za odvzem akreditacije Zavodu za zdravstveno varstvo (ZZV) Maribor. Opuščal naj bi svoja dolžna dejanja, obstajal naj bi tudi sum nevestnega dela.

Aktivisti tudi menijo, da iz ravnanj, ki so vsa listinsko podprta, izhaja še sum storitve uradno pregonljivih kaznivih dejanj na ZZV Maribor, so danes sporočili iz Eko kroga. Iz poročil zavoda je Eko krog ugotovil, da Lafarge Cement obratuje s preveliko zmogljivostjo, kar pomeni proizvodnjo 85 ton klinkerja na uro oziroma 2040 ton klinkerja dnevno, dovoljenje pa je družba imela za 1400 ton klinkerja na dan.

Dva uslužbenca ZZV Maribor naj bi pred upravnim organom podala krivo izpovedbo, saj naj bi povedala, da je v poročilo zavodu o proizvodnji v trboveljski cementarni prišlo do tipkarske napake. Namesto besede klinker naj bi uslužbenca pojasnila, da bi morala biti uporabljena besedna zveza laporna moka, pravijo aktivisti.

ZZV Maribor naj bi leta 2009 nezakonito in brez obrazložitev popravljal podatke o onesnaževanju. Aktivisti zavodu tudi očitajo, da v oceno o letnih izpustih iz Lafarge Cementa ni vključil razpršenih oziroma ubežnih emisij, kot to zahteva pravilnik o prvih meritvah in obratovalnem monitoringu emisije snovi v zrak iz nepremičnih virov onesnaževanja.

Navedli so še, da je ZZV Maribor leta 2007 za Lafarge Cement opravil dvojne meritve izpustov snovi v zrak, prve junija in druge oktobra 2007. Za izdelavo letnega poročila pa je zavod upošteval le oktobrske meritve, ki so bile ugodnejše za Lafarge Cement.

Direktorica ZZV Maribor Zora Levačić obtožbe o manipuliranju s podatki zavrača in trdi, da so bile njihove meritve vedno opravljene po predpisih in pravilno.

Lafarge: Nismo imeli vpliva na meritve

Na navedeno so se odzvali v družbi Lafarge Cement, kjer so poudarili, da na rezultate meritev, ki jih je izvajal ZZV Maribor, nikoli niso imeli nikakršnega vpliva. Eko krogu naj bi že v preteklosti večkrat predlagali, naj sami določijo akreditirane institucije, ki bi izvedle dodatne meritve in preverile obstoječe rezultate.

Predlog sta podala tako Lafarge Cement kot ministrstvo za okolje. Stroške meritev bi v prvem primeru kril Lafarge Cement, v drugem pa ministrstvo, vendar se do danes po navedbah družbe v društvu za to možnost še niso odločili.

"V trboveljski cementarni nimamo nobenega razloga, da bi kakorkoli dvomili o rezultatih revizij ali dodatnih meritev in analiz. Prepričani smo, da bi tudi rezultati dodatnih meritev in analiz samo še potrdili argumente in dejstva, ki jih javnosti predstavljamo v cementarni – da cementarna obratuje popolnoma v skladu z evropsko in slovensko zakonodajo," so še izpostavili v Lafarge Cementu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.