Slovenija
24 ogledov

Eko krog pripravlja ukrepe

Macerl (na fotografiji desno) bo skupaj s predstavniki društva jutri pred franco Žurnal24 main
Lafarge Cement kljub odločbi sodišče še ni prenehal s sežiganjem odpadkov, pravijo na Eko krogu. Kako bodo v društvu ukrepali proti odgovornim na Arsu in Mopu, bodo še razmislili.

Spomnimo, da je okoljsko ministrstvo v petek prejelo sodbo upravnega sodišča, s katero je sodišče na tožbo Uroša Macerla iz društva Eko krog odpravilo okoljevarstveno dovoljenje Lafarge Cementu. Sodišče je še odločilo, da se zadeva vrne organu prve stopnje v ponovni postopek.

Macerl: v Lafargu peči še delajo
Macerl je za zurnal24.si dejal, da v Lafarge Cementu kljub odločbi še danes gorijo peči, saj na območju tovarne še vedno zelo smrdi. 

"Že včeraj me je veliko ljudi poklicalo, da zelo smrdi. Tovarna še vedno dela. To je samo še bolj trden dokaz, da zaradi tega tukaj ni mogoče živeti. Očitno peči še niso ustavljene," pravi sogovornik.

Da lahko Lafarge še naprej izvaja svojo dejavnost, je v isti odločbi v petek odločilo sodišče. Kot namreč piše na spletni strani ministrstva za okolje in prostor, sme omenjena družba do odločitve o okoljevarstvenem dovoljenju svojo dejavnost izvajati skladno z veljavnimi dovoljenji.

Zaradi take odločitve Arsa je bil Zasavje od aprila 2009 izpostavljen noremu onesnaževanju.

Bilo je na tisoče in tisoče klicev na center za obveščanje, prijav na inšpekcijo, na policijo.

Organizirali smo protestne shode, bila je norišnica, ampak totalna ignoranca iz strani odgovornih oseb.
Uroš Macerl
"Mislim, da bodo ukrepi"
Na vprašanje, ali v društvu načrtujejo kakšne ukrepe proti odgovornim na okoljskem ministrstvu in Agenciji za okolje RS, je Macerl odgovoril: "Mislim, da bodo ukrepi, ampak o tem ne bi rad prezgodaj govoril."

V društvu bodo namreč odločbo še podrobneje proučili z odvetniško pisarno Čeferin, ki v tem primeru zastopa društvo. Šele nato pa bodo, kot je dejal Macerl, o tem obvestili javnost.

"Odgovornost je na vseh odgovornih osebah na Arsu, ki so vodile postopek  in na Mopu, ki so dvakrat ta isti postopek vrnile na Arso.

In po dveh mesecih tišine pade nova odločba iste osebe, ki se podpiše na glavo, in dovoli tovarni vse, kar je zadnje okoljevarstveno dovoljenje dovoljevalo - to pomeni legalizira kriminal,"
pravi in dodaja, da je bil ob času podpisa dovoljenja minister za okolje Karl Erjavec

"To je umazana igra"
Zasavski okoljevarstvenik sicer meni, da gre v ozadju za "finančne in politične pritiske". "To je toliko umazana igra. Sami so naredili vse, da bi zavedli javnost, medije. Gre za popolnoma zavestno laganje od samega začetka. Komu in za kaj na uslugo? Seveda Lafargu - ampak kaj je v ozadju?" se še sprašuje Macerl.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.