Slovenija
21 ogledov

Eko krog vztraja

(Foto: Lafarge cement) Žurnal24 main
Po Macerlovih besedah ministrstvo za okolje in prostor ter agencija za okolje nista izpolnila njihovih zahtev glede Lafarge Cementa. Upravno sodišče odpravilo okoljevarstveno dovoljenje.

Uroš Macerl, predsednik Društva za naravovarstvo in okoljevarstvo Eko krog je danes znova zatrdil, da ministrstvo za okolje in prostor ter agencija za okolje nista izpolnila njihovih zahtev glede Lafarge Cementa. Pričakovali so odvzem dovoljenja za sežig odpadkov v Lafarge Cementu.

Ministrstvo za okolje in prostor je sicer prejelo sodbo upravnega sodišča, s katero je sodišče na tožbo Macerla odpravilo okoljevarstveno dovoljenje Lafarge Cementu. Sodišče je še odločilo, da se zadeva vrne organu prve stopnje v ponovni postopek.

"Mi v Eko krogu nismo imeli niti pravice videti to revizijo, ki v bistvu ni bila revizija, temveč poročilo. Nismo imeli možnosti kakor koli sodelovati pri reviziji. Dali so nam podatke o meritvah od leta 2008 in ne od leta 2002, ko so se meritve začele izvajati. Hoteli smo pridobiti takšne meritve, ki jih dobi tudi inšpekcija za vsak dan posebej," je pojasnil Macerl.

Od okoljskega ministrstva so po besedah Macerla zahtevali tudi takojšnjo izdelavo poročila o vplivih na okolje ter revizijo postopka pridobitve okoljevarstvenega dovoljenja za trboveljsko cementarno ter revizijo njegove vsebine.

"Dovoljenja za sežig odpadkov Lafargeu niso odvzeli, tovarna znova sežiga odpadke. Na sestanku pri predsedniku vlade Borutu Pahorju decembra lani je bila podana obljuba, da se bo pristopilo k izdelavi poročila o vplivih na okolje. Do danes pa ni bil sklican niti prvi sestanek," pravi Macerl.

Strokovnjaki niso pomagali
Ponujali so tudi tuje strokovnjake pri izdelavi omenjenega poročila in prav te strokovnjake si v Eko korgu želijo, ampak sta okoljsko ministrstvo in Agencija RS za okolje to naredila sama. Za Macerla je to ironija, smešno in zapravljanje denarja po nepotrebnem.

Eko krog naj bi po Macerlovem mnenju pridobil "prečiščene meritve", saj manjkajo podatki o prašnih delcih.

Znova do Pahorja
Aktivisti Eko kroga so danes znova zahtevali sestanek s Pahorjem, če sestanka ne bo, pa bodo v ponedeljek popoldne pred francosko ambasado v Ljubljani na svoj način obeležili napovedani podpis sporazuma o strateškem partnerstvu med Slovenijo in Francijo.

Eko krog  zahteva, da premier v ponedeljek v Franciji sporazuma ne podpisuje, preden ne razrešijo problemov sežiganja nevarnih odpadkov v Lafarge Cementu, ki je v lasti Francozov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.