Slovenija
24 ogledov

Eko po sedmih korakih

Otroci z osnovne šole Božidarja Jakca so pri projektu Ekošola zasadili drevesa. Žurnal24 main
Letos je v projekt Ekošola kot način življenja vključenih dobrih 130 tisoč otrok, učencev in dijakov.
"Odziv otrok je zelo dober, sploh nižje stopnje. Potem pa zanimanje malo pade in jim gre kaj drugega bolj po glavi," je povedala Sabina Grabljevec, knjižničarka na Osnovni šoli (OŠ) Božidarja Jakca. Šola bo 17. marca podpisala ekolistino, ki je del nacionalnega projekta Ekošola kot način življenja.

 

Sedem korakov

Trajanje. Šola, vključena v projekt Ekošola, potrebuje dve leti, da lahko izpelje vseh sedem korakov.
Postopek. Korake mora izvajati postopoma, na koncu pa lahko kandidira za zeleno zastavo.

Letos 130 tisoč otrok
Podpis listine je sedmi in zadnji korak projekta, preden izobraževalne ustanove lahko dobijo ekozastavo. "Zastave prejmejo šole in vrtci, ki vsako leto izpolnjujejo državna in mednarodna merila pri okoljevarstveni vzgoji in delovanju," je povedala Nada Pavšer, nacionalna usklajevalka projekta.

Letos je v projekt vključenih 546 ustanov, kar je dobrih 130 tisoč otrok, učencev in dijakov. Iz Ljubljane je 24 šol in 23 vrtcev.

Ločujejo in zbirajo
Na OŠ Božidarja Jakca so se v projekt vključili leta 2007. Na šoli po besedah Grabljevčeve potekajo Ekobralna značka, projekt Zdravje, celo leto pa zbirajo stare baterije, kartuše in papir. Učenci za ločevanje odpadkov skrbijo pri malici in kosilu.

Deluje brez financiranja
Program Ekošola deluje brez sistemskega financiranja ustanov, ki so sicer podpisale listino o sodelovanju, je dejala Pavšerjeva. Prvo leto sta bili v program vključeni dve šoli, od lani pa so opazili veliko povečanje, in sicer 163 novih ustanov.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.