Slovenija
29 ogledov

(Eko)burleska Križanič in Gaspari na YouTubu

Franc Križanič Youtube
Kljub parlamentarnim počitnicam se na ministrstvu za finance in gospodarstvo nadaljujejo usklajevanja glede izdaje državnega poroštva za projekt Teš 6. Ob tej priložnosti je društvo Fokus javnosti na zanimiv način predstavilo video burlesko s pomenljivim naslovom Križanič vs. Gaspari.

Potem ko je bivša ministrica Darja Radić s stranko Zares izstopila iz koalicije, je njeno mesto zasedel Mitja Gaspari, ki pa v nasprotju s finančnim ministrom Francem Križaničem projektu naj ne bi bil toliko naklonjen. "Problem je v tem, da projekt ne dosega stopnje donosa, ki jo vlada zahteva v svojih predpisih, in lahko se zgodi, da bomo na koncu za nasedlo investicijo plačevali vsi davkoplačevalci. Zato od ministra Gasparija pričakujemo, da bo sprejel pravilno odločitev. Ta je na lahkoten način predstavljena v filmčku," je pod opisom videa zapisal Tomislav Tkalec iz društva za sonaraven razvoj Focus.

Polovica Slovencev glede bloka 6 neopredeljena

Kot izpostavljajo tudi ustvarjalci videa, obstaja možnost, da bomo stroške Teš 6 plačevali davkoplačevalci. Zato vas v anketi sprašujemo, ali bi bilo po vašem mnenju bolje, če bi Teš 6 prevzeli tujci.

Sicer pa so svojo lastno anketo nedavno izvedli tudi v Holdingu Slovenske elektrarne (HSE). Njihovi rezultati so pokazali, da 55 odstotkov Slovencev ugled Teša ocenjuje kot "niti slab niti dober", slab ugled jim pripisuje 15 odstotkov ljudi, dobrega pa 22. Med anketiranci iz Šaleške doline Termoelektrarno Šoštanj kot ugledno ocenjuje 73 odstotkov anketirancev, navajajo v rezultatih.

Slovenija in Šaleška dolina na ločenih bregovih

Teš je med prebivalci Slovenije ocenjen slabše kot v Šaleški dolini, prav tako projekt izgradnje bloka 6 bolje poznajo tamkajšnji prebivalci kot ljudje iz drugih območij države. Podpora izgradnji bloka 6 v tamkajšnji dolini znaša 85 odstotkov, med preostalimi državljani pa 45 odstotkov.

Največ anketiranih prebivalcev Šaleške doline (41 odstotkov) kot razlog podpore navaja nova delovna mesta, med prebivalci Slovenije pa potrebo po energiji (39 odstotkov). Kot tretji najpogosteje navajan razlog je ekološki vidik, in sicer manj onesnaževanja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.