Slovenija
61 ogledov

Ekolog Tešu zrihtal milijone

Teš 6 je sprva imel bančno rdečo luč, nato je s pridobljenim okoljevarstvenim do Žurnal24 main
Teš 6. Pogoj za nakazilo 110 milijonov evrov je bilo okoljevarstveno dovoljenje.

Vrednost. “S tem, ko okoljevarstvena organizacija Alpe Adria Green (AAG) in njen predsednik Vojko Bernard nista vložila pritožbe na izdajo okoljevarstvenega dovoljenja, se je Tešu 6 sprostilo črpanje 110 milijonov evrov, ki so jamčeni s pomočjo konzorcija svetovnih komercialnih bank,” so nam povedali viri blizu Holdinga Slovenske elektrarne (HSE). Po naših neuradnih informacijah naj bi bilo v pogodbah, sklenjenih med HSE, Evropsko investicijsko banko (EIB) in svetovnimi komercialnimi bankami, zapisano, da bo del sredstev sproščen le, če se pridobi okoljevarstveno dovoljenje. O tem, zakaj domnevno AAG ni podala pritožbe na njegovo izdajo, smo v Žurnalu24 pisali že v torek.

EIB je kredit, težak 550 milijonov evrov, za izgradnjo Teša 6 odobrila pod pogojem, da država zagotovi poroštvo v vrednosti 440 milijonov evrov. Viri blizu HSE so nam še povedali, da se zaradi zadrževanja pri izdaji državnega poroštva pojavljajo vse večji pomisleki pri bankah. Če vlada poroštva ne bo izdala, se bo verjetno pojavil zahtevek po vrnitvi 110 milijonov evrov. Iz HSE so nam sporočili, da je rok za izdajo poroštva Republike Slovenije za kredit EIB predviden za konec letošnjega leta.

Nemci v zraku
Prav tako naj bi bil po naših informacijah še vedno aktualen kapitalski vložek nemške energetske skupine RWE v slovensko energetiko. “Če poroštva ne bo, je zelo verjetno, da projekt propade, in tu naj bi nastopil RWE,” so dejali naši viri. Janez Kopač, direktor direktorata za energetiko na ministrstvu za gospodarstvo, pa trdi, da je delegacija RWE prišla na obisk pred kakšnim letom. “O Tešu 6 se nismo pogovarjali, saj v premogovne elektrarne ne želijo vlagati,” je dejal Kopač, ki skupaj z vlado še vedno postavlja pogoj za izdajo poroštva: “Teš mora dostaviti nov investicijski program, ki bo vključeval do zdaj skrite stroške in izkazoval ustrezno donosnost.”

“Upajo, da Radićeva gre”
“SD že ves čas želijo zminirati Zares pri tem projektu, saj je to njihova dolina,” so povedali neimenovani viri blizu koalicije. Kot so dodali, Zares pri tem solira, hkrati pa naj bi zato nastajala huda trenja med obema strankama. “Vse bolj si želijo, da ministrica za gospodarstvo Darja Radić odide,” so nam zaupali. Medtem so v tretji koalicijski stranki LDS prepričani, da projekta ni več mogoče zaustaviti. “Mislim, da se politika ne glede na vodstvo pri tem ne bo več spreminjala,” meni Borut Sajovic, poslanec LDS.





Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.