Slovenija
438 ogledov

Ekologi: Obrat naj zaprejo

Ekosistemi Jerca Božič Kranjec
Ker jih v Ekosistemih niso imeli pokritih, bodo lahko ob okoljevarstveno dovoljenje. Obrat tudi nima čistilne naprave.

"Vztrajamo pri zaprtju obrata Ekosistemov; ko bodo obnovili in zgradili objekte po strokovnih standardih in zakonodaji, pa naj ga ponovno odprejo," o obdelavi odpadkov v prostorih nekdanje Opekarne v Zalogu v Občini Straža pravi Aleš Plut iz regijskega društva ekološkega gibanja.

OVD pod vprašajem

Po uredbi o ravnanju z odpadki morajo biti surovine v zaprtih objektih, v Ekosistemih pa so, kot trdi Plut, smeti pod milim nebom, zaradi česar prihaja do izlivov v okolico. "Inšpektor za okolje nam je vendarle prisluhnil, tako da je eno od njihovih okoljevarstvenih dovoljenj (OVD) zdaj pod vprašajem," navaja Plut.

Gregor Kovačič iz Ekosistemov in Emil Luzar iz Kota, ki sta povezani podjetji, pravita, da le del njihovega obrata ni bil pokrit. "Uredba velja od januarja, v tako kratkem času pa ne moremo narediti čudežev," poudarja Luzar. Kovačič dodaja, da načrtujejo obnovo vseh poslopij v naslednjem letu in pol.

Na centralno ne morejo

Ekologi opozarjajo še, da obrat ni priključen na čistilno napravo. "Za priključitev na čistilno napravo smo že pred letom in pol na Občino Straža poslali vlogo, a odgovora nismo dobili," pravi Kovačič.

Straški župan Alojz Knafelj nam je povedal, da za vlogo Ekosistemov ne ve, da pa lahko na centralno čistilno napravo priklopijo le kanalizacijo, ne pa tudi izcednih voda, za katere obstajajo posebne čistilne 
naprave.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.