Slovenija
3437 ogledov

Na dvorišču razpada 120 sodov lepil, lakov in strupenih snovi

Sod sodi puščajo rja
1/4
Vsi se izogibajo odgovornosti.

Na dvorišču pivškega podjetja Javor v likvidaciji se nahaja velika količina potencialno nevarnih odpadkov.

Župan Robert Smrdelj svari, da imajo v centru Pivke opravka s tempirano bombo, a se zadeve zaradi prekladanja odgovornosti med podjetji ne premaknejo. Smrdelj pri tem pričakuje intervencijo pristojnih institucij, v prvi vrsti inšpekcije.

O morebitni ekološki katastrofo, ki jo za Pivko predstavlja več kot 120 ton lepil, lakov in ostalih snovi v dotrajanih sodih ter ogromni kupi pepela, je že v ponedeljek poročal Radio Slovenija. Inšpektorji so sanacijo sicer naložili Javorju, ki je lastnik nepremičnin in večine strojev, vendar so se v Javorju pritožili, ker sodi niso njihovi, okoljsko ministrstvo pa je zadevo vrnilo v ponovno odločanje.

Sod sodi puščajo rja | Avtor: Profimedia Profimedia
Likvidacijski upravitelj Javorja Milan Šilc, ki je za Radio Slovenija navedel, da je okoljska inšpekcija oz. ministrstvo razveljavilo odločbo o nujnosti odstranitve sodov, danes zadeve ni želel komentirati, češ da je bila inšpekcijska odločba nezakonita in da je medijem že vse povedal.

primorska03.09.09....robert smrdelj...zupan obcine pivka....foto: valter leban | Avtor: valter leban valter leban
Smrdelj pa je pojasnil, da se na omenjeni lokaciji nahajajo različne vrste odpadkov. Gre za okoli tisoč ton pepela kot ostanka predmetov, ki so vsebovali lake in lepila, in ki, čeprav ni nevarnosti vžiga, ga raznaša po okolici.

Potem je tu še okoli 400 ton lepila za les in drugih ostankov, pri katerih je predvsem vprašanje morebitnih posledic za podtalno vodo. Največjo težavo pa predstavlja sodi, na katerih so opozorilni znaki, da gre za vnetljive snovi, a se prav točno ne ve, kaj vsebujejo.

Prav slednjega je domačine najbolj strah, saj ne vedo, kakšni bodo vplivi v primeru morebitnega požara, je dodal Smrdelj. Še večjo težavo predstavlja dejstvo, da zadeva ni več v obratovanju, ampak je prepuščena sama sebi.

Župan je spomnil, da so prve odločbe, ki so Javorju naložile sanacijo območja, bile izdane že leta 2010, sanacija pa je bila tedaj izvedena le v manjšem delu. Trenutno je po njegovem precej "prekladanja odgovornosti iz ene firme na drugo", pri čemer Smrdelj opozarja, da gre pri firmah, ki so tam obratovale, za Javorjeve hčerinske družbe.

Občina ima s svoje strani zvezane roke. Niso namreč pristojni za odvoz odpadkov, prav tako pa ne vedo, kako bi zadevo izpeljali, saj bi v primeru, da sami to izpeljejo, morali nameniti posebna proračunska sredstva, kar jim pa zakon ne dovoljuje. Do zdaj so sicer večkrat poskusili spodbuditi pristojno okoljsko inšpekcijo, a so se zadeve po pritožbah na izdane odločbe zamrznile.

Sod sodi puščajo rja | Avtor: Profimedia Profimedia
Smrdelj obljublja, da bodo na občini naredili vse, kar je v njihovi moči, da bi pristojni naredili, kar morajo. Pri tem je poleg inšpekcije opozoril, da gre tudi za stvar vodstvenih oseb vpletenih pravnih oseb ter nenazadnje tudi Javorjevih upnikov, eden večjih med njimi je Intesa Sanpaolo Bank.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
 • Jožef Koprivnikar 20:30 29.november 2017.

  In ponovno ni nihče kriv dokler ni ogroženo domače dvorišče

 • JONIJONI 18:25 29.november 2017.

  Sode odpeljat inšpektorjem domov na njihovo dvorišče, da vidimo kako se bojo potem odzvali.

 • Avatar Leon
  Leon 16:51 29.november 2017.

  Na dvorišču razpada 120 sodov lepil, lakov in strupenih snovi...............kakšna vlada takšna ministrica ,takšno okolje . Cerarjeva spletična za okolje in zrak je v Vrhniki podala svetovno znano izjavo ; Sčasoma bo zemlja sama očistila strupe ! Adijo pamet ,adijo Slovenija .