Slovenija
52 ogledov

Ekološko plovilo na prvi vožnji skoraj potonilo

Ekološko plovilo SVOM 1 Arhiv Arsa
Slovenija je zavrnila ekološko plovilo, ki bi ga morala prevzeti v minulih dneh. Razlog: preveč napak in pomanjkljivosti, zaradi katerih bi plovilo na testni vožnji skoraj potonilo.

Turki so se gradnje 17,5 metra dolgega katamarana SVOM 1, za katerega naj bi Slovenija odštela 1,5 milijona evrov, lotili zelo površno. Z gradnjo so zamujali več kot pol leta, ko so plovilo predali, pa je bilo polno napak. "Ta napaka se je pokazala na morju pri testiranju, ko se je testiralo doseganje maksimalne hitrosti, kjer je pri hitrostih nad osem vozlov začelo morje pri prednjih odprtinah zamakati," po poročanju TV Slovenija pravi Zorka Sotlar iz Službe za varstvo obalnega morja na Arsu.

To pomeni, da se je plovilo začelo pogrezati v morje in bi lahko potonilo. Prav zaradi tega naj turški ladjedelci ne bi posredovali vseh potrebnih dokumentov za plovbo, saj jih najverjetneje niti niso dobili.

Kaj prinaša zavrnitev pogodbe?

Zavrnitev pogodbe pomeni, da Slovenija še nekaj časa ne bo imela primernega plovila za ukrepanje v primeru onesnaženj. Sotlarjeva pojasnjuje naslednje korake: "Dejansko bo morala medresorska delovna komisija zdaj predlagati vladi, kako naprej. Ena od možnosti je lahko tudi ponoven razpis."

Ne bo pa država zaradi tega imela nobenih dodatnih stroškov. "Glede na to, da plovilo ne bo prevzeto, država s tem nima stroškov, ker je unovčila bančno garancijo izvajalca," trdijo na Arsu.

Komentarjev 1
  • Fulmmer 22:29 27.avgust 2012.

    A take banje v Elanu ne bi znali narest? Mogoče Kolpasan....