Slovenija
20 ogledov

Ekonomisti ali vedeževalci?

Ustavno sodišče se namesto z ustavnostjo zakonov ukvarja z gospodarstvom.

Matej Košir (Foto: Žurnal24) | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Naj bo jasno, absolutno podpiram ustavno omejitev referendumov, na katerih peščica odloča o stvareh, o katerih ve razmeroma malo ali nič. Ampak odločitev ustavnega sodišča me je šokirala. Pa ne zato, ker je ustavno sodišče potegnilo črto tam, kjer je politika ni mogla, ampak ker je nelogična. Sodišče ni presojalo skladnosti zakonov o slabi banki in državnem holdingu z ustavo niti se ni spuščalo v to, ali sta rešitvi dobri ali slabi. Referendum in verjetni padec obeh zakonov bi po njihovem mnenju zamrznil državne funkcije. Nekaj ne gre skupaj. So ustavni sodniki ekonomisti ali vedeževalci? Verjetno zadnji, ker kot rečeno o vsebini zakonov nimajo mnenja. Lani so dopustili referendum o pokojninski reformi. Kaj se je spremenilo v letu in pol? In za vraga, kakšne funkcije države bi bile motene, če bi padel zakon o državnem holdingu? Imamo AUKN, ki ne deluje, pa družbe v državni lasti delujejo tako, kot so prej, ko je deloval, ali celo bolje.

Norost. Predsednik ustavnega sodišča se je pred dobrim tednom vprašal, ali je vzdržno in glede na preostale dele sveta moralno, če pri nas ohranimo človeške pravice in socialno državo na tako visoki ravni. Kot da ne pozna preambule in drugega člena ustave. In včerajšnja odločitev sodišča gre v isti koš. Če ustavnega sodišča nimamo zato, da ščiti ustavo, ampak da se ukvarja z državnimi funkcijami, vedeževanjem in neumnimi vprašanji, ter če predsednik vlade tako zaupa odločitvam sodišča, da prepušča "božji presoji", če je obsojeni poslanec Marinič res "plonkal", potem nam res lahko pomaga samo še bog.

Komentarjev 2
  • hrenroman 19:49 20.december 2012.

    Ko sodba tako visoke institucije budi dvom in sum političnega razsojanja, je pravna država na resni preizkušnji. Referendumi o zakonih so zame "nedopustni", ker naj bi o njih odločala stroka. Pri tem bi morali biti omejeni tudi poslanci in to ...prikaži več je tisto, kar manjka sodbi. Stroka ni naklonjena ne slabi banki ne državnemu holdingu, a opozicija in koalicija bijeta medsebojni boj, stroka pa je le nemočen opazovalec. S tako sodbo pa ustavni pravniki le podžigajo politikantstvo.

  • prosti.strelec 06:47 20.december 2012.

    Ali je kdo pričakoval, da bojo ustavni sodniki drugačni od sodnikov in politikov razsodba samo potrjuje dejstvo da elita skrbi sama zase in tolmači stvari kot se jim pač zazdi. Potem se pa čudijo ko se zgodi ulica.