Slovenija
41 ogledov

Ekoturizem od 9 €

Letošnja pridobitev ekokampa Korita je tudi prenovljeno otroško igrišče z leseni Žurnal24 main
Zelene počitnice. Izbirate lahko med ekokmetijami, ekohotelom in ekokampom.

Novo. "Letos smo svojo ponudbo popestrili s hamakami – visečimi mrežami pod streho, kjer je možno prespati," je povedal Matic Leskošek, vodja ekokampa Korita Soča, ki je tudi prejemnik nagrade za najboljšo zeleno oziroma ekoprakso v Sloveniji. Cena tovrstne prenočitve stane deset evrov, spalno vrečo pa boste dobili pri njih.

Prvi ekološki kamp v Sloveniji je zgrajen le iz naravnih materialov, vso energijo zagotovi sonce, voda pa služi kot hladilnik. "V kampu ločeno zbiramo smeti, uporabljamo biološko razgradljiva čistilna sredstva. Hrano kupujemo od sosednjih kmetij in tako spodbujamo lokalno gospodarstvo," dodaja Leskošek.

Nočitev od 9 do 20 evrov
V kampu lahko prespite v šotoru (devet evrov na osebo), na soški postelji (lesena hiška in pod njo šotor) za 15 evrov na osebo, na skupnih ležiščih prav tako za 15 evrov, na voljo pa so tudi mobilne hišice s kopalnico za 20 evrov na osebo. Hiške imajo tri spalnice s šestimi ležišči, najem celotne stane sto evrov na dan.

Naš cilj je prebivalstvo ozaveščati o pomembnosti ohranjanja okolja.
Matic Leskošek, vodja ekokampa Korita

Dva tisoč ekokmetij
"Ekološki turizem v Sloveniji temelji pretežno na ponudbi ekoloških turističnih kmetij. Vseh ekoloških kmetij v Sloveniji je okoli dva tisoč, od tega pa se jih približno pet odstotkov ukvarja tudi s turizmom," pravi Renata Kosi iz Združenja turističnih kmetij Slovenije (ZTKS).

Od 25 evrov
Cene nočitev v ekoturističnih kmetijah se v povprečju gibljejo od 25 do 50 evrov na noč na osebo, odvisno od posameznikovih zahtev. Med poletnimi počitnicami je potrebna predhodna rezervacija. Vedno večji poudarek je namenjen tudi dodatni ponudbi, tako denimo na turistični kmetiji Logar ponujajo jahanje konj, vožnjo z lojtrnikom, izposojo koles ter dodatno kulinarično ponudbo v mesecih špargljev in jagodnih jedi.

Tomaž Ramšak iz turistične kmetije Ramšak kot glavno prednost tovrstnega preživljanja dopusta vidi v "ekološko pridelani hrani in bivanju v miru na deželi, obkroženi z zelenimi površinami".

Potreben je certifikat
Če želi kmetija z nastanitvijo pridobiti znak specializirane ponudbe, mora izpolnjevati izbirne pogoje, ki jih določa in preverja Kmetijsko-gozdarska zbornica Slovenije. "V ekološki turizem usmerjene kmetije morajo biti v osnovi vključene v ekološki nadzor ter imeti certifikat o ekološki pridelavi in predelavi kmetijskih pridelkov oziroma živil," sklene Kosijeva.

Ob široki ponudbi turističnih kmetij pa na robu Triglavskega narodnega parka stoji Bohinj park hotel, ki velja za prvi ekološki hotel v Sloveniji. Na voljo so vam družinske suite, poslovne in panoramske suite, sobe z balkonom ali brez ter predsedniški in luksuzni apartma.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.