Slovenija
20 ogledov

Ekovzgoja že v vrtcu

Dejavnosti ekošole otrokom privzgojijo osnovna načela varovanja narave in varčne Žurnal24 main
Ekošola. Letos se je programu na novo pridružilo manj šol in več vrtcev.

V Sloveniji že 14. leto poteka program Ekošola kot način življenja, ki v osnovne in srednje šole uvaja okoljsko vzgojo. "To je celosten projekt in poteka vse šolsko leto, vsak dan," o izvedbi projekta v praksi pove Mateja Trampuš, koordinatorica ekošole v Osnovni šoli Zadobrova v Ljubljani.

Kar se Janezek nauči, ...
Bistvo programa ekošole je vzgoja ekološko izobraženih posameznikov, ki bodo okolju prijazno živeli tudi po končanem šolanju.

Premalo sredstev

Financiranje. "Z doseženim smo lahko zadovoljni, vendar če bi za delo, ki ga opravljamo, lažje zagotavljali sredstva, bi lahko dosegli bistveno več," poudarja Mahne.

Delo zdaj v veliki meri poteka prostovoljno.

"Naša dejavnost ne temelji na občasnih akcijah, ampak zlasti na vztrajnem, nepretrganem sodelovanju z ekokoordinatorji na šolah in na postavljanju dolgoročnejših ciljev," pojasnjuje Branko Mahne, predsednik Društva za okoljsko vzgojo Evrope v Sloveniji (Doves) in nacionalni koordinator programa Ekošola kot način življenja.

Letos največ vrtcev
V program, ki vsako leto zajame več šol, se bo letos zaradi stiske s prostorom in preobremenjenosti koordinatorjev vpisalo nekaj manj novih šol.

"Večji porast je pričakovati pri vrtcih, česar pa se res veselimo, saj je rezultate, dosežene pri otrocih v vrtcu, ob njihovem prihodu v osnovno šolo in naprej v srednjo prijetneje nadgrajevati," pravi Mahne.

Veseli tudi starši
Poleg otrok so s projektom več kakor zadovoljni starši. "Projekt so sprejeli z navdušenjem in se že od vsega začetka dejavno vključujejo v njegovo izvajanje. Sodelujejo tudi na ekodnevu," pravi Trampuševa.

To je še posebno pomembno, saj vzgoja o ekologiji doseže svoj cilj le, če otroci naučeno odnesejo s seboj domov in znanje širijo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.