Slovenija
24 ogledov

"Ekscesi, cenzuriranje, šikaniranje"

Generalni direktor RTV meni, da referenduma o RTV prispevku ne more biti, saj gr Žurnal24 main
Koalicija v prid novemu zakonu o RTVS, opozicija proti.

Po pričakovanjih je v bran predlogu zakona stopila koalicija; tako poslanci SD-ja, kot tudi Zaresa, DeSUS-a in LDS-a.

V razpravi je bilo slišati marsikakšno pikro na račun zdajšnje ureditve; Borut Sajovic iz LDS-a je opozoril na posledice dosedanjega zakona, ki je po njegovem mnenju povzročil, da se je politika ves čas vmešavala v delo javne RTV, vrstili so se razni ekscesi, cenzuriranje, šikaniranje, pristranskost in posegi v programsko vsebino. "Zato je skrajni čas, da smo dobili nov zakon, ki bo zagotovil, da bo RTV res postala javni servis," poudarja Sajovic in dodaja, da poslanci LDS-a od predlagateljev pričakujejo še nekaj pojasnil.

Po drugi strani je vrsta očitkov z nasprotnega brega: SDS meni, da je predlog "nedodelan in nepripravljen". Pripombe so zlasti na spremembo statusa zaposlenih, na organizacijsko in statusno spremembo medija ter na reorganizacijo tretjega programa.

"Posledice spremembe statusa zaposlenih so lahko fatalne,“ meni Aleksander Zorn. Kot poudarja, številne okoliščine, ki urejajo status zaposlenih, v predlogu zakona niso natančno določene, zato lahko sprememba pomeni socialno bombo. RTVS namreč zaposluje 2000 ljudi, od katerih so odvisne družine.

Do zakona so zadržani tudi v SLS in SNS, pomisleke ima tudi poslanec madžarske narodne skupnosti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.