Slovenija
51 ogledov

Ekskluzivno: Celotna primerjava novih cen elektrike

Po podatkih Elektra Gorenjska se bo znesek za gospodinjstvo s povprečno porabo p Žurnal24 main
V družbi SODO, ki je sistemski operater distribucijskega omrežja električne energije, zaradi sprememb cen elektrike pričakujejo več zamenjav dobavitelja, čeprav so razlike v cenah med distributerji majhne.

Od julija, ko se je sprostil trg ponudnikov, se je dobavitelja električne energije odločilo zamenjati le 83 odjemalcev, kar je 0,01 odstotka vseh gospodinjstev, vendar pa jih je bilo oktobra 44, torej več kot pol.

V. d. direktorja SODO Milan Vižintin je zagotovi, da je postopek menjave hiter in enostavem in da pri zamenjavi ne prihaja do težav. Odjemalec sklene pogodbo z novim distributerjem, ta pa z njegovim pooblastilom uredi vse potrebno pri SODO.

* Velja za značilnega gospodinjskega odjemalca, ki v večji tarifi na leto porabi 2.200, v manjši pa 1.300 kW.
Vir: distribucijska podjetja

 
Prihranek minimalen
Elektro Maribor in Elektro Ljubljana sta nove cene objavila v četrtek, Elektro Celje in Elektro Gorenjska sta jih objavila v petek, iz Elektra Primorska pa so sporočili, da jih bodo uradno objavili v ponedeljek. Kljub temu jih je slednji predčasno že razkril za Žurnal24. Z zbranih podatkov je mogoče razbrati, da se tarife med seboj razlikujejo le na četrti ali peti decimalki evra za kilovatno uro. Značilni gospodinjski odjemalec bi lahko tako z zamenjavo distributerja prihranil vsega 47 centov letno.
V Elektru Ljubljana, ki je največji med dobavitelji elektrike, pa ne izključujejo možnosti novih podražitev. Pogajanj s  proizvajalcema elektrike za dobavo v prihodnjem letu namreč še niso zaključili.

 

Pritisk nabavnih cen

Cena električne energije za gospodinjstva v Sloveniji še zmeraj zaostaja za dejanskimi tržnimi cenami in ne pokriva nakupne cene električne energije in stroškov, opozarjajo distribucijska podjetja.

Elektrika bo dodatno pritisnila na inflacijo
Ob napovedanem povišanju cen električne energije vladni urad za makroekonomske analize in razvoj meni, da gre za nepotrebno odločitev.
Po ocenah Umarja bi napovedani dvig cen oskrbe z električno energijo z januarjem 2008 v povprečju za šest odstotkov k inflaciji neposredno prispeval 0,15 odstotne točke, kar pomeni okoli pet odstotkov pričakovane inflacije v prihodnjem letu. V. d. direktorja Umarja Boštjan Vasle meni, da "v času, ko omejevanje inflacije zahteva vso pozornost" , ne vidi razlogov za napovedane podražitve.

Glede ukrepov na področju napovedanih hkratnih podražitev na Umarju menijo, da "je na potezi Urad RS za varstvo konkurence. Smiselno bi bilo, da država kot največji lastnik podjetij oceni upravičenost napovedanih podražitev z vidika stroškovne strukture poslovanja elektrogospodarstva".

Vizjak poziva k odgovornemu dvigu cen
Ministrstvo za gospodarstvo opozarja, da cene električne energije niso več pod nadzorom države. Določajo jih dobavitelji sami, odjemalci pa imajo možnost dobavitelja izbrati oziroma zamenjati, so pojasnili. Minister za gospodarstvo Andrej Vizjak ob tem poziva veletrgovce in dobavitelje gospodinjskim odjemalcem k družbeni odgovornosti, vsekakor pa podražitev ni nepričakovana.

Koliko časa bo tokrat potreboval urad?
Skorajšnji dvig cen elektrike ni presenetil niti Zveze potrošnikov Slovenije. Podražitev so pričakovali, saj so, kot je pojasnila predsednica zveze Breda Kutin, dobavitelji ob odprtju trga 1. julija zagotavljali, da do konca leta ne bodo dvigali cen, a hkrati poudarjali, da so te podcenjene za od 20 do 30 odstotkov.

"Je pa zelo zanimivo, če smem biti malo sarkastična, da so vsi napovedali enak odstotek podražitve," je povedala Kutinova in dodala, da dvig spominja na primer uvedbe tarif za dvig gotovine na bančnih avtomatih. "Upamo, da bo urad za varstvo konkurence ukrepal in da za analizo ne bo potreboval več kot leto dni, tako kot v preteklosti, preden se bo sploh začel postopek," je dejala.

Boštjan Vasle iz Umarja ne vidi pravih razlogov za dvig cen energije. © BOBO

 

"Razkorak med cenama prevelik"
Elektrodistribucijska podjetja pojasnjujejo, da je razkorak med nakupno ceno za prihodnje leto in prodajno ceno električne energije letos prevelik, da bi cene ohranili. Zagotavljajo, da si sicer prizadevajo za čim ugodnejše pogoje nakupa, a je zaradi neugodnih razmer na trgu električne energije in dolgoletnega zaostajanja prodajne cene za nakupno povišanje neizogibno. V povprečju se bodo cene električne energije z novim letom podražile za šest odstotkov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.