Slovenija
19 ogledov

Eksodus iz Slovenije

Trend odseljevanja SURS
Lani se je iz Slovenije izselilo največ državljanov v vseh letih po osamosvojitvi. Največ v Nemčijo.

Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije (Surs) se je lani iz države izselilo 14.378 ljudi. To je največ v vsem času, odkar je Slovenija samostojna država. Približno vsak četrti je odšel v Nemčijo, vsak sedmi pa v Avstrijo.

Štirje od petih priseljenih tujci


"Selitveni prirast državljanov Slovenije je bil v lanskem letu že 13. leto zapored negativen: lani se jih je iz države odselilo 5.450 več, kot se jih je v državo priselilo. Selitveni prirast tujih državljanov pa je bil že 14. leto zapored pozitiven: lani se jih je v Slovenijo priselilo 6.094 več, kot se jih je iz nje odselilo," ugotavljajo na Sursu.

V povprečju so bili med petimi priseljenimi štirje tuji državljani. Nekaj več kot polovica jih je državljanov članic Evropske unije, nekaj manj kot 30 odstotkov pa jih je iz držav nekdanje Jugoslavije, največ iz Hrvaške.





Komentarjev 7
  • spenjac 09:11 31.julij 2013.

    Odselijo se predvsem delovno aktivni in povečini visoko izobraženi ljudje. Priselijo pa se (zopet: večinoma) manj izobraženi, ki padajo na naše socialne transferje - je pa tudi nekaj izjem, predvsem zdravniki iz vzhoda in juga.

  • kurt 08:30 31.julij 2013.

    Kmalu bo v Sloveniji ostala samo Bratuškova&kompanija ter upokojenci. Država starčkov, država umirajočih.

  • renemario 07:01 31.julij 2013.

    Sam razmišljam že več kot pol leta kako se lotiti tega projekta , da enostavno grem iz te porušene in osramočene države (korupcija, nesposobni politiki in menadžerji, socila na psu, lačni in premraženi ljudje, objokanih otrok vse več, alkohola in ...prikaži večn samomorov v izobilju) v kateri brez tega, da nekoga debelo podmažeš ne moreš priti do službe ali česa drugega. Torej, upam, da mi bo uspelo. upanje itak omre zadnje.