Slovenija
42 ogledov

Ekspanzija bolnih mačk

Jerneja Fabjan Jerca Božič Kranjec
Bela krajina. Največja težava so mačke, ki prenašajo bolezni in se nenadzorovano razmnožujejo. Pripravljajo zavetišče.

Črnomelj. “Zapuščenih živali v Beli krajini je preveč in vse več; njihovo število je ušlo izpod nadzora. Še največ težav je s prostoživečimi mačkami v okolici vikendov, ki se nenadzorovano razmnožujejo, so bolne in prenašajo tudi take bolezni, ki so prenosljive na človeka, na primer mikrosporijo,” pravi Jerneja Fabjan, direktorica Belokranjske veterinarske službe Črnomelj.

Svoje zavetišče
Po besedah Mojce Čemas Stjepanovič, županje Občine Črnomelj, so se zato vse tri belokranjske županje odločile, da Bela krajina potrebuje svoje regijsko zavetišče za živali. “Vsaka bo na svojem območju preverila možne lokacije zanj, medtem pa bodo na veterinarski službi pripravili predračun za najnujnejšo opremo zavetišča,” pojasnjuje Čemas Stjepanovičeva.

Za belokranjske zapuščene živali zdaj skrbi zavetišče Turk na Zajčjem Vrhu v Mestni občini Novo mesto, nekaj časa pa so jih vozili tudi v trebanjsko zavetišče Meli.

Tudi sterilizacija
V mnogih zavetiščih se mačk izogibajo in jih ne sterilizirajo, živalim pa ponujajo le osnovno oskrbo, pravi Fabjanova in ob tem poudarja, da bo njihovo zavetišče drugačno. “Prizadevali si bomo, da bi zmanjšali nenadzorovano razmnoževanje, kar pa je mogoče le s sterilizacijo. Poleg tega bomo opravili vse drugo potrebno: živali bomo označili, cepili, poskrbeli za bolne, tiste, ki jim ne bo več pomoči, pa bomo uspavali,” pojasnjuje.

Zavetišče naj bi, kot si želijo Fabjanova in vse tri županje, Belokranjce tudi ozaveščalo o skrbi za živali, saj jih bodo povabili k prostovoljnemu delu v zavetišču.

Komentarjev 1
  • Majda Potrebuješ 19:53 07.september 2011.

    Vsaka čast vsem trem županjam in veterinarki za tako odločitev. Ni jih veliko, ki se problema zapuščenih živali zavedajo v taki celoti kot se ga omenjene gospe. Sedanja , večinoma privatna zavetišča so si le polnila žepe, občin ni zanimalo ...prikaži več za kaj se porablja davkoplačevalski denar, za veterinarske inšpekcije pa je vse"v mejah normale". O obveznem čipiranju, kastriranju, steriliziranju in predvsem humanem odnosu do živali je bilo tu le malo govora. Žal govorim iz izkušenj. Osveščanje ljudi, obvezna kastracija in sterilizacija, čipiranje, konkretno in pošteno obravnavo prijavljenj mučenih živali- samo to bo fdolgoročno prineslo prave rezultate. Vse pohvale še enkrat.