Slovenija
30 ogledov

Eksplozija v kemičnem podjetju

Pinus, Rače, požar, podjetje, fitofarmacevtska sredstva
1/10
Žurnal24 main
V štajerskem podjetju Pinus v Račah, ki proizvaja fitofarmacevtska sredstva, je odjeknilo več eksplozij. Vodstvo podjetja Pinus zatrjuje, da nevarnosti za zdravje ljudi ni.

Sprva za zurnal24.si v podjetju niso bili dosegljivi za kakšen obširnejši komentar požara.

"Za zdaj vam ne morem nič povedati,"
je dejal vodja proizvodnje Zlatko Partljič, ki je bil sicer na prizorišču požara. Iz dimnikov se je sukljal dim. Ker naj bi prišlo do eksplozije v pečeh, navzven ogenj ni viden.

Okoli četrte ure popoldne pa so iz podjetja v sporočilu za javnost zapisali, da je do manjšega vžiga na doziranju ene od treh peči prišlo okoli 11.45.

V Pinusu TKI d. d. so še zapisali, da je sežigalnica odpadkov organizacijsko in prostorsko ločena od proizvodnje fitofarmacevtskih sredstev.

"Prostorska ločenost posameznih obratov je eden od osnovnih varnostnih ukrepov, ki zagotavlja odstotnost medsebojnih vplivov med proizvodnimi procesi ter tudi predstavlja minimalni varnostni standard v industriji."

"Pri tem je šlo za sežig popolnoma nenevarnih odpadkov iz plastike, ki so bili dozirani v tedaj še prazno peč. Posledica je bil gost dim, sam ogenj pa se ni širil od mesta nastanka," so zapisali in dodali, da je bil požar pogašen v roku pol ure, pri tem pa je nastala le manjša materialna škoda.

Zahvala zaposlenim
"Veseli nas, da smo ob takšnem dogodku, ki je na srečo manjšega obsega, lahko dokazali, da so naši varnostni mehanizmi  hitri in učinkoviti. V nobenem trenutku ni bilo nikakršne nevarnosti za kateregakoli od zaposlenih ali za okolje,"
je izjavil predsednik uprave Pinusa TKI d.d. Andrej Andoljšek in dodal: "Ob tem želim pohvaliti zaposlene v Pinusu za pravilno ukrepanje skladno z uveljavljenimi varnostnimi postopki ter se seveda zahvaliti gasilskim brigadam Fram‐Rače in Maribor za hitro odzivnost in pomoč."

Okoliški prebivalci so bili v skrbeh
Ljudje v bližini podjetja Pinus, ki proizvaja fitofarmacevtska sredstva in v katerem je prišlo nekaj pred poldnevom do več eksplozij, so se po požaru bali za zdravje.

Služba za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami je odpoklicala prostovoljne gasilce, ker niso primerno opremljeni, če res uhajajo kakšne strupene snovi, na teren pa je prispela tudi enota ekološkega laboratorija iz Maribora. Gasilci so takrat svetovali ljudem, naj ostanejo doma in zaprejo okna.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.