Slovenija
50 ogledov

Ekspresna poravnava

Mnenje občinske pravne službe o neutemeljenosti zahtevka SZG je temeljilo na pre Žurnal24 main
Mohor Bogataj. Kranjski župan se je s stanovanjsko zadrugo poravnal kljub mnenju, da je ta za občino 
škodljiva.
7 dni po začetku Bogatajevega županovanja je bila sklenjena poravnava, prej pa je občinska pravna služba zahtevek SZG tri leta zavračala.

Kranj. Mestno občino Kranj (MOK) je poravnava, ki jo je mestna uprava pred kratkim sklenila s Stanovanjsko zadrugo Gorenjske (SZG), stala 620 tisoč evrov. Mnenja pravnikov o upravičenosti zahtevka so bila deljena. Po mnenju občine bi bili lahko stroški še višji, v oči pa bode kar nekaj dejstev. Poravnava je bila sklenjena 25. novembra, sedem dni po začetku županovanja Mohorja Bogataja, občinska pravna služba pa je pred tem zahtevek SZG tri leta zavračala. Da bi bila poravnava za MOK neustrezna in škodljiva, je januarja 2008 v svojem pravnem mnenju zapisal tudi odvetnik Marko Drinovec.

Jedro spora
Zemljišče. Stanovanjska zadruga Gorenjske je MOK tožila zaradi neupravičene obogatitve na njen račun. Zamerila ji je, da je septembra 2002 Gradbincu Gipu prodala 6.360 kvadratnih metrov veliko zemljišče na Drulovki, za to neupravičeno prejela del kupnine, hkrati pa spregledala vložek zadruge v komunalno opremo. Stanovanjska zadruga Gorenjske ima sicer že dlje blokiran račun. Iz izpisa prihodkov ni razvidno, da bi lani prejela sredstva od poravnave z MOK.

Kaj pravi občina
Zahtevek SZG je 22. novembra 2010 skupaj z obrestmi in stroški presegal milijon evrov. Poravnava je rezultat proučitve zbranih dokazov in mnenj posameznih neodvisnih pravnikov, da bi se izognili vsak dan večjim stroškom za proračun MOK,” so v odgovoru med drugim opozorili na občini. Mnenje občinske pravne službe o neutemeljenosti zahtevka SZG je temeljilo na prepričanju o njegovem zastaranju, ki se je izkazalo za zmotno, so dejali v vodstvu občine. “Kar se tiče pravnega mnenja odvetnika Drinovca, je to le eno izmed pravnih mnenj, ki ga je naročilo prejšnje vodstvo občine, ki očitno ni zaupalo občinski pravni službi,” so dodali.

Drobničevo mnenje
MOK pri poravnavi ni zastopala lastna pravna služba, temveč odvetnik Aljoša Drobnič, ki ga je Bogataj pooblastil 19. novembra, torej na drugi dan svojega mandata. Drobnič je tri dni po prejemu pooblastila že podal povsem nasprotno pravno mnenje, občini pa, da bi se izognili naraščanju stroškov, predlagal, naj pristopi k pogajanjem in doseže poravnavo.

Vloga Gnilšaka
V poravnavi je tožečo stranko SZG med drugim zastopal odvetnik Kristjan Gnilšak, in to v času, ko je že opravljal odvetniške storitve za MOK. Triindvajsetega novembra je denimo izstavil račun, ki je občino bremenil za skoraj 24 tisoč evrov. “Šlo je za enkratno opravilo, za sodelovanje pri primopredaji poslov, nič drugega,” je zatrdil. Gnilšak naj bi sicer v Bogatajevem imenu sodeloval tudi pri pogajanjih o oblikovanju koalicije v kranjskem mestnem svetu, o čemer priča članek v Dnevniku 13. novembra. Od 1. decembra ima z občino sklenjeno pogodbo o svetovanju, za kar prejema štiri tisoč evrov na mesec. “Če bi izstavljal račune po odvetniški tarifi, bi mesečni znesek presegel deset tisočakov,” je dodal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.