Slovenija
4 ogledov

Elan jeseni naprodaj

Jeseni bo Elan naprodaj, saj bo naprodaj družba Skimar, ki je njegova edina lastnica. Najbolje bi bilo, da bi vsi lastniki prodali svoje deleže, meni direktor D. S. U.
“Naložba D.S.U v Skimarju ni dolgoročna. D.S.U. bo svoj 17-odstotni lastniški delež jeseni prodal,” je včeraj napovedal direktor D.S.U. Uroš Rožič.
Vsi lastniki imajo več kot 10 odstotkov, zato se bodo morali za prodajo odločiti vsi, sicer strateškega partnerja ne bo zanimala. Družbena pogodba med lastniki Skimarja namreč določa, da se vse pomembne odločitve sprejemajo z 90-odstotno večino.

Nihče proti prodaji
Kad se mora najpoznje do konca prihodnjega leta v Skimarju preoblikovati v portfeljskega lastnika ali pa se povsem umakniti iz podjetja. To mu nalaga odločitev vlade. Še dodatnih 13 odstotkov ima v Skimarju Kadov Prvi pokojninski steber, ki bi se v primeru ugodne cene pridružil prodaji. Dosedanja praksa je pokazala, da lahko s paketno odprodajo dosežemo višje prodajne cene naložb, so pojasnili v Kadu. Zavarovalnica Triglav in njena hčerinska družba Triglav Naložbe se o prodaji še nista odločili.

KD bi prodal in kupil
“Pod pogoji, ki jih ta hip želijo drugi lastniki, ne vidimo naše vloge v lastništvu družbe,” so na vprašanje, ali razmišljajo o prodaji 17-odstotnega deleža v Skimarju, odgovorili v KD. Hkrati pa niso zanikali, da bi jih zanimala pridobitev stoodstotnega deleža. “Vse je odvisno od pogojev,” so povedali. Menijo, da potrebuje Elan strateškega partnerja.

Head je še interesent, težava so hipoteke
Nizozemska multinacionalka Head je že konec lanskega julija podala ponudbo za odkup Elana, lastniki Skimarja pa so se nekaj mesecev pozneje odločili, da je ne sprejmejo. "Head nakup Elana še vedno zanima, vendar je malo verjetno, da bi šli v to, dokler se hipoteke ne razrešijo,” je pojasnil vir blizu podjetja. Uradnega odgovora Heada, ki ima v lasti tudi Tyrolio, nam včeraj ni uspelo dobiti. Prav tako nam ni uspelo dobiti uradnih odgovorov Rossignolla, ki se je lani prav tako omenjal kot možni kupec Elana. Direktorja Elana Matjaža Šarabona smo želeli vprašati, kakšnega partnerja bi si želel za podjetje, vendar je bil na poti v Kanado in zato nedosegljiv.

Novi nadzorniki
Na skupščini Skimarja bodo odločali tudi o imenovanju Pavla Ruparja, Gregorja Gomiščka in še enega predstavnika države v nadzorni svet. Prvotno predlagani Uroš Rožič je namreč že v treh nadzornih svetih, torej toliko, kolikor jih dovoljujejo vladna navodila.

Dokapitalizacija vprašljiva
Dokapitalizacija v višini več kot 10 milijonov evrov je vprašljiva. KD je napovedal, da jo bo podprl, ne bo pa vplačal denarja.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.