Slovenija
66 ogledov

Elan vrača udarec

Miran Kos Renata Reneja Škrjanc
Tožbe. Elan toži Uroša Koržeta in Januša Šefmana za odškodnino za povzročeno škodo, Korže pa toži Elan za plačilo nagrade.

Na kranjskem okrožnem sodišču se je včeraj začelo sojenje, v katerem Elan toži nekdanja direktorja Uroša Koržeta in Januša Šefmana za povzročeno škodo zaradi neupravičene porabe denarja za slabe naložbe.

Nepojasnjeni odpisi

Odškodninski zahtevek se nanaša na obdobje od leta 2002 do 2004. Kot je pojasnil Elanov odvetnik Miran Kos, naj bi Korže in Šefman oškodovala Elan z zgrešenimi naložbami, nepojasnjenimi odpisi terjatev in odpusti dolgov ter nenamensko porabo denarja. "Gre za tožbeni zahtevek v višini 7,7 milijona evrov, ki vključuje štiri nakupe določenih naložb ter nekaj odpisov terjatev in odpustov obveznosti," je dejal Kos. Sojenje, ki ga vodi sodnica Gordana Indihar Veličković, se je začelo s poravnalnim narokom, a do poravnave ni prišlo.

"Unikat" sodne prakse

Koržetova in Šefmanova zagovornika Irena Polak Remškar in Bojan Brežan sta zavrnila način ocene škode. Polak Remškarjeva je poudarila, da je tožbeni zahtevek povsem neutemeljen. "Tožeča stranka je izbrala neki dan (14. februar 2005, op. p.), na katerega so ocenili, da kupljene naložbe poslujejo z izgubo in da je nastala škoda. Vendar dve od podjetij še danes poslujeta, eno pa je Elan sam dal v stečaj," je pojasnila Koržetova zagovornica. Po njenem mnenju primera, da bi bila škoda ocenjena na tak način, v slovenski sodni praksi ni. "Očita se, da je bil denar za naložbe neupravičeno porabljen, ker so podjetja na določen način poslovala z izgubo. Koliko imamo v Sloveniji takih?!" je neutemeljenost zahtevka podkrepila Polak Remškarjeva.

Brežan, Šefmanov zagovornik, pa odškodninskega zahtevka ni želel komentirati. "Ko bo končan postopek na prvi stopnji, bomo podali izjavo," je bil kratek Brežan.

Nadaljevanje 28. junija

Glavna obravnava se bo z zaslišanjem prič nadaljevala 28. junija, ko bodo poleg Koržeta in Šefmana pričali Tevž Tavčar, nekdanji direktor Skimarja, Miha Šter, direktor Elana Invente, in Robert Ferko, predsednik uprave Skupine Elan.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.