Slovenija
33 ogledov

Elan z Alpino in Seawayem

Igor Umek in Matjaž Šarabon, ki sta odstopila, za zdaj ostajata v Skimarju in st Žurnal24 main
Rešitev za zimski del Elana je povezava z Alpino, za navtični pa s Seawayem, menijo nadzorniki. Krmilo uprave je prevzel Ivan Štrlekar.
 
 

Kdaj in ali bo do povezave prišlo, bo odvisno od bank in lastnikov.

Gregor Gomišček

 
"Številke kažejo, da je to dobra rešitev," je pojasnil predsednik nadzornega sveta Skimarja Gregor Gomišček. Skimar je namreč krovna družba obeh Elanov. Kdaj bo do povezave prišlo, bo odvisno od bank in od lastnikov to je prek več družb država.

"Banke so izrazile pripravljenost, hočejo pa kredibilen program in menedžment, ki bo stal za številkami," pravi Gomišček. To nista več Igor Umek in Matjaž Šarabon, ki sta na ponedeljkovi nočni seji nadzornega sveta ponudila odstop. Krmilo Skimarja je začasno prevzel direktor in petinski lastnik Valjev Štore Ivan Štrlekar, ki je nadzornik Skimarja postal šele pred tremi meseci.


Glavna razloga za menjavo sta bila razlika med načrtovano in dejansko lansko izgubo. Kolikšna je, uradno še ni znano, Gomišček pa je potrdil, da se ta bolj kot načrtovanim 2,6 milijona evrov približuje sedmim milijonom, o katerih se govori. Drug razlog pa je bilo mnenje nadzornikov, da bi morali zaradi boljšega nadzora Skimar in Elan voditi različni ljudje. Do zdaj je bil Umek predsednik uprave Skimarja in Elana Marine, Škarabon pa je vodil zimski del Elana in bil član uprave Skimarja.


Elan in partner pol pol
Gomišček je potrdil, da bo njihov predlog ustanovitev dveh novih podjetij, v katerih bo imel polovični delež Elan, polovični pa partner. Nadzorna sveta obeh podjetij bosta imela pet članov, od tega sprva Seaway oziroma Alpina tri, kar pomeni, da bosta lahko imenovala upravo. Če partner ne uresniči poslovnega načrta, bo nadzornika več dobila druga stran.


Streznitev na morju
Na vprašanje, ali drži, da ima Elan Marin letos kar 40 odstotkov manj naročil kot lani, pa je Gomišček odgovoril, da je bilo lansko leto v navtični industriji najboljše v zadnjih letih in da mu je letos sledila streznitev. Po neuradnih informacijah je imel Elan Marine kljub izjemnemu letu lani milijon evrov izgube.

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.