Slovenija
11 ogledov

Elana Bruselj ne bo spravil na kolena

elan smuči Žurnal24 main
V Elanu pravijo, da odločba Evropske komisije, po kateri mora podjetje zaradi napak pri državni pomoči vrniti deset milijonov evrov iz leta 2008, podjetja ne bo spravila na kolena.

Potem ko je Evropska komisija že v sredo sporočila, da od slovenskih oblasti zahteva izterjavo desetih milijonov evrov nezakonite državne pomoči begunjskemu Elanu, v podjetju odločbe uradno še vedno niso prejeli. Po prvi seznanitvi z vsebino pa v Elanu menijo, da odločba ne ogroža poslovanja podjetja.

Kot so sporočili iz Elana, uradno določbe Evropske komisije še niso prejeli, so se pa seznanili z njeno vsebino. "Odločbo bomo s strokovnimi službami podrobno preučili, analizirali možne ukrepe, katere kot Elan lahko sprejmemo, ter se v predpisanih rokih tudi opredelili do nadaljnjih aktivnosti," so zapisali. Po prvi seznanitvi z vsebino odločbe pa so v Elanu mnenja, da odločba ne ogroža poslovanja podjetja.

Slovenska država, ki se s tovrstnim primerom še ni ukvarjala, ima sicer dva meseca časa, da komisijo obvesti, kako bo izterjala denar od Elana, običajno pa je pri tovrstnih sodbah Evropske komisije vrnitev nedovoljene denarne pomoči treba izterjati v štirih mesecih. Elan se lahko na odločitev Evropske komisije pritoži na sodišče v Luksemburgu, vendar to ne zadrži izterjave.

Strateškega partnerja še ni

Družba se kljub večkratnim dokapitalizacijam še vedno bori za izboljšanje svojega poslovanja. Lani je krovna družba ustvarila 60,7 milijona evrov prihodkov in 86.000 evrov dobička. Celotna skupina Elan pa je ob 90 milijonih evrov prihodkov zabeležila dober milijon evrov izgube.

Državni lastnik Elana, Posebna družba za podjetniško svetovanje za Elan že več kot leto dni išče strateškega partnerja. Pogajanja so zaradi čakanja na odločitev Evropske komisije začasno zamrznili, sedaj pa naj bi se prodaja nadaljevala.

Poleg povračila desetih milijonov evrov nedovoljene kapitalske injekcije skupaj z obrestmi, bi lahko Elan v prihodnjih letih dodatno finančno obremenilo še večmilijonsko plačilo menedžerskih nagrad, če bo nekdanja poslovodska ekipa Uroša Koržeta uspešna pri svojih tožbah.

Elanu pa ne bo potrebno vrniti deset milijonov, ki jih je država vložila v dokapitalizaciji leta 2007, saj je Evropska komisija presodila, da ni šlo za nedovoljeno pomoč. Tako kot to velja za drugo desetmilijonsko dokapitalizacijo iz leta 2008, s katero je država Elanu po ugotovitvah komisije, zagotovila boljše pogoje, kot jih je imela konkurenca.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.