Slovenija
18 ogledov

Elanov stečaj končan

Maratonski stečaj Elana je bil končan po dvajsetih letih. Po dokumentaciji je ob Žurnal24 main
V današnji gorenjski izdaji Žurnala24. Elan. Zaključek stečaja po 20 letih. Upnikom dobrih 40 milijonov evrov.

Kranjsko sodišče je včeraj izdalo sklep o zaključku stečajnega postopka družbe Elan, p. o. Postopek spada med najdaljše v Sloveniji, saj je trajal kar 20 let.

Vrednost stečajne mase je bila dobrih 40 milijonov evrov, za stroške pa so porabili okoli 1,5 milijona evrov.

Ko bo zaključen, si bom oddahnil, saj je bil stečaj zelo obširen, spremljalo pa ga je tudi veliko nesporazumov in nepotrebnih napetosti.
Andrej Marinc, stečajni upravitelj

Na vprašanje, kolikšno nagrado je za svoje delo prejel, je Andrej Marinc, ki je postopek vodil zadnjih pet let, dejal, da ta ni presegla 30 tisoč evrov. Spomnimo: kranjsko sodišče mu je sicer določilo nagrado v višini dobrih 200 tisoč evrov, vendar jo je višje sodišče razveljavilo.

Poplačani 60-odstotno
Na sklep sodišča o koncu stečaja so še mogoče pritožbe, a Marinc jih, kot nam je zaupal, ne pričakuje, računa pa, da bo maratonski stečaj končan v naslednjih dneh.

“Dejstvo je, da je bil stečaj nedopustno dolg, menim pa, da smo ga za upnike izpeljali dokaj racionalno. Zaradi tolikšnega časovnega zamika je bila groba ocena realnega poplačila kar 216-odstotna, kar pomeni, da je bilo nominalno poplačanega več denarja, kot je bilo prijav, seveda pa je ob tem treba upoštevati inflacijo v zadnjih 20 letih. To pomeni, da so bili upniki realno poplačani 60-odstotno,”
je pojasnil Marinc.

Zaključek stečaja pa nima nikakršnih finančnih obveznosti do zdajšnje družbe Elan, d. o. o. “Podjetje Elan, p. o., nima razen imena nobene povezave z zdajšnjo družbo Elan Skupina. S sklenitvijo poravnave decembra lani so bila urejena vsa sporna vprašanja glede hipotek,” je za Žurnal24 povedal Robert Ferko, predsednik uprave Elana Skupine, in izrazil zadovoljstvo, da je dolgotrajni stečaj končan.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.