Slovenija
42 ogledov

"Elanova tožba je maščevanje"

Uroš Korže Renata Reneja Škrjanc
Begunje. Nekdanja direktorja zavrnila očitke o slabih naložbah in neupravičeni porabi denarja.

“Tožba nima nobene realne osnove, je zbirka polresnic in napačnih informacij. Vsa zadeva je ena travestija in maščevanje zaradi moje vložene tožbe,” je po včerajšnjem zaslišanju na kranjskem okrožnem sodišču za Žurnal24 povedal Uroš Korže, nekdanji prvi mož Elana.

Elan namreč toži nekdanjega direktorja Koržeta in finančnega direktorja Skimarja Januša Šefmana za 7,7 milijona evrov; toliko škode naj bi povzročila z zgrešenimi naložbami, nenamensko porabo denarja in nepojasnjenimi odpisi terjatev.

Zaslišanje izvedenca

“Za tožbi imamo absolutno tehtne argumente, glede višine ocenjene škode pa bodo svoje povedali še izvedenci finančne stroke,” je pojasnil Elanov odvetnik Miran Kos in dodal, da je dokazovanje skrbnega ravnanja zapleteno, saj je “lahko ravnanje v skladu z načeli dobrega gospodarja v slovenskem pravu zelo nedorečen pojem”.

Na včerajšnji glavni obravnavi so poleg obtoženih Koržeta in Šefmana zaslišali še Roberta Ferka, predsednika Elanove uprave, in Tevža Tavčarja, nekdanjega direktorja Skimarja, Miha Šter, direktor Elana Invente, se je opravičil in bo zaslišan 12. julija, Kos pa je predlagal še zaslišanje že omenjenega izvedenca in predstavnikov Slovenske razvojne družbe (SRD).

Elan prodajajo za drobiž

Šefman in Korže sta očitke v celoti zavrnila kot neutemeljene, saj je Skimar oziroma Elan, kot sta zatrdila, v času njunega vodenja posloval uspešno. “V obdobju od leta 2000 do leta 2004 smo za 50 odstotkov povečali prodajo, zaposlili 400 ljudi in poslovali z dobičkom, kar je edino obdobje v Elanovih zadnjih 20 letih, tožijo pa nas ljudje, ki so po dvakratni dokapitalizaciji pripeljali Elan do tega, da ga bodo prodali za sedem milijonov evrov, medtem ko smo ga mi zapustili s 50 milijoni kapitala. To je res žalostno. Njihove strategije so strategije uničevanja, zapiranja in odprodaje, medtem ko smo mi investirali in ustvarjali nove poslovne priložnosti,” je poudaril Korže, ki Elan toži za menedžersko nagrado v višini deset milijonov evrov.

Na vprašanje, kako blizu epilogu je njegova tožba, je dejal: “Mislim, da konec še ni blizu. Pa saj je preteklo šele sedem, osem let, kar je v Sloveniji za tak primer najbrž malo.”

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.