Slovenija
170 ogledov

Tektonski premiki na trgu z elektriko

(Foto: Benjamin Kovač) Žurnal24 main
Karte na trgu z elektriko se bodo po več letih napovedi in preigravanja različnih kombinacij letos, kot kaže, precej premešale.

Potem ko sta v začetku leta zeleno luč za združitev dobili hčerinski družbi Elektra Gorenjska in Elektra Celja, zdaj Agencija za varstvo konkurence (AVK) presoja, ali je dopustna povezava med Gen-I in Elektro Energijo, hčerinsko družbo Elektra Ljubljana. Skupaj bi bila največji distributer elektrike pri nas, ki bi imel več kot 40-odstotni tržni delež (po podatkih za leto 2013 je bil ta 43,1-odstoten). 

Gen-I Elektro energije ne bi kupil, ampak bi z dokapitalizacijo pridobil 50-odstotni delež, podjetje bi nato skupaj upravljala dva enakopravna partnerja, blagovna znamka bi ostala, je načrte pojasnil predsednik uprave Gen-I Robert Golob.

"Elektro energija bo cenejša, ne pa Gen-I dražji"

Golob pravi, da so od AVK dobili precej dodatnih vprašanj, a je optimist, da bodo povezavo dovolili. "Upam, da bodo upoštevali prednosti, ki jih taka koncentracija lahko prinese odjemalcem. Imamo najcenejšega na eni strani, na drugi pa podjetje, ki velja, da je med dražjimi. Ko bi se povezali, Gen-I gotovo ne bi postal najdražji, ampak bi zaradi sinergijskih učinkov na nabavnem področju omogočili tudi vsem sedanjim odjemalcem Elektro Energije, da bi imeli boljše pogoje," napoveduje Golob. 

Dodaja, da se pri 40 odstotkih tržnega deleža vedno preverja, ali bi koncentracija lahko imela negativne posledice z akonkurenco, a glede na vse delovanje Gen-I v preteklosti in na to, da cenejši prevzema dražjega, ne pričakuje takšnega zaključka. 

Na agenciji za varstvo konkurence na naša vprašanja, ki smo jih poslali v ponedeljek, še niso uspeli odgovoriti. Odgovore bomo objavili, ko jim bomo prejeli. 

"Naš skupni tržni delež je že pod 40 odstotki"

"Pričakujem, da bodo koncentracijo odobrili, mislim, da je naš skupen tržni delež v letošnjem letu že padel pod 40 odstotkov," pravi Andrej Ribič, predsednik uprave Elektra Ljubljana, ki je lastnik Elektro energije. 

Andrej Ribič | Avtor: Elektro Ljubljana Elektro Ljubljana

"Slovenija je enostavno premajhna, za tako gnečo distributerjev. Trgovanje je vedno bolj rizično, včasih se je dalo z njim veliko zaslužiti, danes je pa ruleta," pravi Ribič in priznava, da bodo zaradi tega lanski poslovni rezultati precej slabi. 

"Pogovarjali smo se z Elektrom Celje, soglasje za združitev je nadzorni svet pred letom in pol zavrnili, z Gorenjsko tudi ni šlo. Pogovarjali smo se s HSE, a nismo našli skupnega imenovalca, pa tudi sami so zelo obremenjeni s termoelektrarnama Trbovlje in Šoštanj. Nato smo ugotovili, da nam povezava z Gen i prinese največ pozitivnih učinkov: imajo dobro organizirano trgovanje in obvladovanje tveganj. Imamo ponudbe tudi iz tujine, ampak bomo počakali na odločitev AVK, še vedno mislim, da je bolje združiti moči z domačim partnerjem," pravi Ribič, ki pozdravlja povezavo med Celjani in Gorenjci. 

Hrvati še hočejo maščevati za posle, ki jim jih je speljal Gen

Električni drogi | Avtor: Shutterstock Shutterstock
Opozarja, da pet podjetij, ki so se oddelila iz distribucijskih podjetij, na dolgi rok ne more preživeti. "Na slovenskem trgu že nastopa HEP (Hrvatska elektroprivreda, ki ima na Hrvaškem 26 hidroelektrarn in osem termoelektrarn ter je lastnik polovice Jedrske elektrarne Krško, op. a.), ki bo agresiven in se hoče maščevati Genu za posle, ki mu jih je ta speljal na Hrvaškem. Kadar je veliko vode, imajo presežke in nizko ceno elektrike. Konkurenca je vedno močnejša, na to se lahko odzovemo samo, če smo tudi mi,“ še pravi Ribič.

Konkurenca: v podobnem primeru AVK že rekla ne

"Združevanja bi konsolidirala slovenski energetski trg, kjer zadnjih nekaj let divja cenovna vojna na vseh segmentih in energentih med podjetji istega lastnika, to je države. Kakšen vpliv pa bi združitev omenjenih podjetij imela na končne kupce, pa je naloga AVK, da presodi ali so lahko Petrol, Gen energija, Gen-I in Elektro Energija kapitalsko povezani in posledično obvladujejo večinski del energetskega trga,“ pravijo v Elektru Celje Energiji. Tako Gen-I kot Petrol sicer pravita, da je polovični lastniški delež Petrola prek družbe IG Energetski sistemi v Gen-I le portfeljska naložba, poslovanje pa povsem ločeno, kar se je, kot pravi Golob, dokazalo na trgu s plinom.

V Energiji plus so spomnili, da je "v podobnem primeru presoje koncentracije AVK v preteklosti že imela negativno stališče". Spomnimo, AVK je leta 2012 odločila, da ne naprotuje povezavi med HSE in hčerinskima družbama Elektra Gorenjska in Elektra Primorska (do katerih ni prišlo), nato pa prepovedala morebitno povezavo še z Energijo plus.

Prvi mož AVK Andrej Krašek je takrat (aprila 2013) pojasnil, da ima HSE 60-odstotni delež inštalirane moči na veleprodajnem trgu, po združitvi s temi distributerji, pa bi imel več kot 47-odstotni tržni delež še pri maloprodaji, pri poslovnih odjemalcih pa do 50 odstotkov. 

Celjani in Gorenjci se bodo združili do konca leta

slovenija 12.01.2009 elektrika, elektricni stevci, poloznice za elektriko, racun | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol
V Elektru Celje in Elektru Gorenjska, kjer so že dobili zeleno luč za združitev hčerinskih družb, pričakujejo, da bodo postopki za združitev končani v letu 2015 in da zaradi tega ne bo odpuščanj. "Trenutno potekajo aktivnosti za oblikovanje takega poslovnega modela, ki bo končnim odjemalcem, lastnikom in zaposlenim prinašal največ dodanih vrednosti," so povedali v Elektru Gorenjska. Tudi v Elektru Celje pričakujejo sinergije na vseh poslovnih področjih, vplive za odjemalce pa bodo predstavili, ko bo združitev formalno potrjena.

Mariborčani povezave iščejo v tujini

"Konkurenca na trgu električne energije se zaradi relativno nizkih cen iz dneva v dan bolj zaostruje. Zaradi tega ekonomija obsega igra pomembno vlogo, kar je verjetno bilo tudi eno izmed vodil pri sprejemanju odločitve za združitev. Ocenjujemo pa, da pomembnejših sprememb na trgu zaradi tega ne bo," pravijo v Energiji plus, kjer pa se ozirajo tudi za tujimi partnerji. "Na področju prodaje plina smo to že izvedli z nemškim podjetjem e.ON Enery, saj smo ocenili, da je za kakovostno, nemoteno in predvsem stabilno dobavo ključno imeti partnerja z razpršenimi nabavnimi kanali in zadostnimi zalogami," pravijo. Menijo sicer, da je v tem trenutku bolj smiselna povezava med distributerji elektrike in ne s proizvajalcem, saj je elektrika poceni in je je na trgu na pretek.

O morebitni povezavi z E3, Petrolom ali novim združenim podjetjem Celjanov in Gorenjcev pa pravijo, da so "strateško gledano smiselne vse tiste povezave, ki bodo zagotovile razvoj in rast vrednosti družbe“.

Komentarjev 5
  • mirko 13:48 29.januar 2015.

    Ne, ne more več priti do monopola. Lahko se združijo vsi proizvajalci in vsi distributerji električne energije, ki imajo sedež in proizvodnjo v Sloveniji . Če bi se cena dvignila nad tisto, ki je v Evropi, bi se na našem ...prikaži več trgu zelo hitro pojavil tuji ponudnik. Smiselno bi bilo da se to v resnici zgodi, saj bi se s tem ustvarile marsikatere sinergije. Tako nam je pa evropska zakonodaja povzročila energetsko nekonkurenčnost, ko smo se razbili na male ponudnike.

  • Demokrat117 12:57 29.januar 2015.

    Tudi mi smo šli pred 4 leti k PETROLU, zelo fajn je ker imaš enrgijo "na enem mestu" zbiraš točke zvestobe (za elektriko, gorivo, plin) in lahko te zlate točke zvestobe koristiš v akcijah!

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 11:58 29.januar 2015.

    pripravlja se oligopol