Slovenija
45 ogledov

Elektrika mogoče do konca tedna

sneg pivka Anže Petkovšek
Razmere na območju Cerknice in Loške doline so še vedno daleč od normalnih. Elektrike še ni, zato so organizirani krizni centri.

Razmere v Občini Loška dolina se počasi izboljšujejo, elektriko zagotavljajo z agregati, vse ceste pa so normalno prevozne. "Danes smo dobili pomoč še 39 prostovoljnih gasilcev iz drugih delov Slovenije. Fantje so bili enkratni. Naredili so toliko, da ne moreš verjeti, da lahko toliko naredimo v enem dnevu, če stopimo skupaj. Bilo je fenomenalno," je povedal župan Občine Loška dolina Janez Komidar. "Čistili smo elektrotrase, da bodo električarji imeli lažji dostop, da jim prihranimo delo tam, kjer je to v naši moči."

Počasi postavljajo tudi telefonsko omrežje do Babnega Polja, ki tako ni več odrezano od sveta, ampak je na določenih točkah že omogočena komunikacija.

Agregati še vsaj do konca tedna

Električno energijo na območju občine dobivajo z agregati. Tri manjše so dobili od civilne zaščite, dva so dobili iz Avstrije, dva iz Romunije, danes pa so dobili še enega iz Poljske. Z romunskima agregatoma so prišli tudi štirje delavci, ki bodo tu ostali, dokler bodo potrebovali agregate. "Podjetja pa so se morala znajti sama," je povedal Komidar in dodal, da je počasi delno stekla tudi proizvodnja.

"Optimalni rok za ureditev razmer naj bi bil konec prihodnjega tedna za Loško dolino, potem pa ostaja vprašanje Babnega Polja. Linija bo jutri v celoti očiščena, je pa zelo velika škoda na drogovih, saj so skoraj vsi na tleh," o tem, kdaj naj bi v občini dobili elektriko, pravi župan.


Za gorivo v enem tednu 30 tisočakov

Vendar pa uporaba agregatov za občino pomeni velik finančni zalogaj. "Zdaj vse stroške nosimo sami in stroški so rasli v nebo," pojasnjuje župan. Ta teden so za napajanje agregatov porabili skoraj 30.000 evrov za gorivo, v treh tednih bi se številka lahko povzpela na 100.000 evrov. K temu pa niso prišteti stroški za prehrano in drugo.

Na občini so zato odprli poseben račun, na katerega lahko ljudje donirajo za stroške, ki so nastali. Za odprtje so se odločili, da bodo ne glede na to, ali bo država pristopila h kritju stroškov ali ne, te lahko poravnali, pa tudi zato, ker "vem, da so v Sloveniji še dobri ljudje", je dejal Komidar.

Bojijo se poplav

Ceste so vse normalno prevozne, odstranjuje se še vejevje, ki je ob robu cestišč. Skrbi pa jih vremenska napoved, ki za današnjo noč napoveduje novo pošiljko dežja. "Upam in želim si, da se ne bi ponovila zgodba izpred 14 dni, da bi spet zalilo področje Loške doline," je o vremenskih razmerah na območju dejal župan.

"Občani poskrbijo sami zase"


V Osnovni šoli heroja Janeza Hribarja v Starem trgu pri Ložu je od petka možno dobiti topel obrok za vse občane, prostovoljce, gasilce, civilno zaščito, vojake oziroma vse, ki ga potrebujejo. "Danes smo imeli ob 11. in 16. uri topel obrok za civilno zaščito, gasilce, vojake in tudi občane. Včeraj sta sicer prišla samo dva občana, kar pomeni, da občani kar poskrbijo sami zase," je dejala ravnateljica Sonja Jozelj in obenem poudarila, da imajo občani možnost priti, če to potrebujejo. Tople obroke bodo delili tudi jutri, prav tako ob 11. in 16. uri.

"Elektrike ni. Z agregati se vzpostavlja električno omrežje toliko, da je za najnujneše stvari. Šola je priklopljena na elektriko, tako da smo včeraj že imeli pouk. V ponedeljek pouk teče normalno naprej. Na podružnični šoli Iga vas, kjer so trije oddelki šole in vrtec, do nadaljnjega ne bo pouka. Vsi otroci iz vrtca in podružnične šole bodo na centralni šoli, dokler ne bo vzpostavljen električni režim," je še povedala ravnateljica.

Polovica Cerknice brez elektrike

"Del Cerknice je priklopljen na agregate, več kot polovica Cerknice pa je še vedno brez elektrike," je dejala vršilka dolžnosti ravnateljice Osnovne šole Notranjski odred Cerknica Marija Braniselj, ki je skupaj s sodelavci v prostorih šole organizirala krizni center. "Nudimo tople obroke, napitke, hrano. Danes sem na šoli odprla tudi pralnico. Štirje pralni stroji tako delajo že od 13. ure."


Krizni center je bil odprt že včeraj od 5.30, ker so imeli organizirano varstvo otrok. Danes so se njihova vrata odprla ob 8. uri. "Tukaj smo toliko časa, kot nas ljudje potrebujejo," je dejala Branisljeva in napovedala, da se bodo vrata centra odprla tudi jutri ob 8. uri. Danes so ponudili 200 obrokov, prav toliko jih nameravajo ponuditi jutri. Občani si lahko tudi napolnijo telefone, računalnike in dobijo dostop do spleta.

 Sami so si kupili agregate

 Vasi v okolici Cerknice so večinoma še vedno brez elektrike, še posebej del proti Loški dolini. Vaščani so stopili skupaj in si sosedsko pomagajo. "Skupaj so kupili agregate in si jih med seboj delijo," je Branisljeva opisala človeški čut, ki je prevladal na njihovem območju.

Kdaj bodo dobili elektriko, je nemogoče napovedati. "Za Cerknico so obljube, da bi bila elektrika že jutri, ampak se to odmika," je rekla. Medtem ko je žled popustil, območju zdaj grozijo poplave. "Tam, kjer jaz živim, nam je zjutraj zalilo kleti," je povedala.

Sicer pa bo v ponedeljek pouk tako na matični šoli kot na obeh podružnicah normalno stekel po urniku. popoldne pa bodo na šoli še vedno na voljo občanom.

Komentarjev 1
  • Villa 19:45 09.februar 2014.

    Vlada je MIZŠ pooblastila da poravna zapadle obveznosti Slovenskega znanstvenega inštituta na Dunaju Vlada RS je na današnji seji sprejela sklep, s katerim je Ministrstvo za izobraževanje, pooblastila, da za namene poravnave zapadlih stroškov za vzdrževanje prostorov in ...prikaži več najem poslovnih prostorov Slovenskega znanstvenega inštituta (s sedežem na naslovu Seilerstätte 2 1010 Wien) v Knafljevi ustanovi v višini 83.820,51 EUR prerazporedi sredstva Slovenski akademiji znanosti in umetnosti.