Slovenija
15 ogledov

Elektrika udarila po žepu

V račun sta poleg cene elektrike in omrežnine všteta še davek na dodano vrednost Žurnal24 main
Z današnjim dnem je vseh pet elektro podjetij zvišalo cene električne energije za okoli šest odstotkov.

Elektro Primorska, Elektro Celje, Elektro Ljubljana, Elektro Gorenjska in Elektro Maribor so novembra lani napovedali, da se bodo z letošnjim 1. januarjem zvišale cene električne energije. Zvišanje cen je posledica razmer na trgih električne energije in povišane omrežnine. Svet Javne agencije RS za energijo je namreč novembra odločil, da se bo omrežnina za distribucijsko omrežje v letu 2008 zvišala za 6,7 odstotka.

V povprečni strukturi računa za gospodinjskega odjemalca predstavlja cena energije okoli 40 odstotkov, cena omrežnine nekaj nad 43 odstotkov, okoli 17 odstotkov znaša davek, manj kot odstotek pa trošarina, so pojasnili v Elektru Maribor.

Ali gre za kartelno dogovarjanje?
Varuh konkurence je opozoril, da bi hkratna napoved višjih cen za približno enak znesek lahko kazala na kartelno dogovarjanje. "Na podlagi odgovorov udeležencev v postopku bomo presodili, ali je zadeva zrela za odločitev, ali pa bodo potrebna dodatna poizvedovanja," je povedal v. d. direktorja urada Jani Soršak. Če bo urad napovedano podražitev spoznal za nično, bo lahko odjemalec zahteval odškodnino oziroma nanjo ugovarjal, je še pojasnil Soršak.

V Elektru Gorenjska zanikajo možnost kartelnega dogovarjanja in dodajajo, da je treba upoštevati, da zaradi spremenjenih cen električne energije na svetovnih trgih slovenska proizvajalca, skupina Holding Slovenske elektrarne in GENi, oblikujeta ceno trgovcem na drobno. "Vsak trgovec na drobno se nato samostojno dogovarja za ceno, po kateri bo kupoval oz. prodajal električno energijo," so povedali.

Podražitve so se napovedovale že nekaj časa, saj so distribucijska podjetja opozarjala na razkorak med nakupno in prodajno ceno električne energije. Od 1. julija lani, ko se je sprostil trg z električno energijo, cene niso več pod nadzorom države. Kljub možnosti zamenjave dobavitelja, pa se večina uporabnikov ni odločila za zamenjavo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.