Slovenija
8 ogledov

Elektro Celje ceni elektriko

slovenija 15.01.13, elektrika, elektricna energija, daljnovod, foto: Anze Petkov Anže Petkovšek
Elektro Celje Energija od 1. marca znižuje cene paketov za nedoločen čas za gospodinjstva in uvaja stimulativen cenik električne energije, ki nagrajuje okolju prijazne načine plačevanja.

Direktor družbe Mitja Terče je na današnji novinarski konferenci povedal, da se bo elektrika za odjemalce, ki plačujejo prek trajnika, pocenila do šest odstotkov.

Ta pocenitev se nanaša tudi na odjemalce, ki so se odločili za račun v elektronski obliki, kupci, ki elektriko plačujejo prek položnic, pa bodo za to še nagrajeni z nižjimi cenami energije. Letni prihranek za povprečno slovensko gospodinjstvo bo tako 15 evrov.

Energije iz obnovljivih virov ne bo treba doplačati 

Terče je napovedal tudi, da Elektro Celje Energija, ki ima okoli 150.000 odjemalcev, uresničuje svojo okoljsko zavezo, tako da bodo od marca vsa njihova gospodinjstva napajana z električno energijo iz obnovljivih virov. Za to storitev je bilo treba doslej doplačati pri vseh dobaviteljih, pri Elektru Celje Energiji pa to v prihodnje ne bo več potrebno.

"Zagotavljanje stoodstotno čiste energije pomeni za podjetje prelomnico, saj smo edini dobavitelj, ki se je odločil za takšno potezo. Na trgu obstaja več možnosti za okolju prijazno energijo, vendar so vse doplačljive. Med kupci tako imenovani ekopaketi niso zaživeli. Elektro Celje Energija stopa korak naprej in prevzema stroške nakupa energije iz obnovljivih virov na svoja pleča," je dejal Terče.

Ocenjuje, da te energije v Sloveniji proizvedemo dovolj za vsa gospodinjstva. Terče je trdno prepričan, da je lahko to dolgoročna alternativa energiji iz fosilnih virov in jedrski energiji. Iskreno si želi, da bi jim sledili tudi konkurenti, pravi prvi mož Elektra Celje Energije.

Elektro Celje Energija je po njegovih besedah lani ustvaril 110 milijonov evrov prihodkov in dober milijon evrov dobička.

V organizaciji Greenpeace Slovenija so se odločili po zagotovilu, da ne gre za začasen ukrep zagotavljanja energije iz obnovljivih virov, temveč za dolgoročno strategijo, namero družbe Elektro Celje Energija podpreti.

"Greeneace pozdravlja vsako iskreno potezo gospodarstva, ki se kaže v dolgoročnih prednostih za okolje. Gre za pogumno odločitev, pa vendar dokaj logično, če upoštevamo samo podnebne spremembe v zadnjem obdobju in dobro preskrbljenost Slovenije z energijo iz obnovljivih virov," je dejal predstavnik za energetsko politiko organizacije Greenpeace Slovenija Dejan Savić.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.