Slovenija
64 ogledov

Elektro preglasil ptiče

Veternica iStockphoto
Volovja reber. Začetek gradnje. Ali le zato, da ne poteče gradbeno dovoljenje, ali bodo zgradili vse, ni jasno.

Elektro Primorska začenja gradnjo vetrne elektrarne na Volovji rebri. “Za začetek gradbenih del razpolagamo z vsemi potrebnimi dovoljenji,” pojasnjujejo, a hkrati priznavajo, da nimajo okoljevarstvenega dovoljenja. Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS) je namreč doseglo obnovo postopka, ki pa še ni zaključen.

Tomaž Jančar iz DOPPS opozarja, da bi se gradbeno dovoljenje izteklo, če do konca meseca Elektro Primorska ne bi začel graditi. Izdano je bilo namreč 19. februarja 2006 za tri leta in nato podaljšano za dve leti, kar je zakonski maksimum. Jančar in odvetnik DOPPS Tomaž Petrovič sta prepričana, da Elektro Primorska gradi na črno, saj nima okoljevarstvenega dovoljenja, in da z nezakonito gradnjo ni mogoče preprečiti, da bi se gradbeno dovoljenje izteklo.

“Pred pridobitvijo gradbenega dovoljenja je potrebno okoljevarstveno soglasje. Tudi če je bilo naknadno preklicano, investitor lahko gradi, razen če je bila podana zahteva za obnovo postopka izdaje gradbenega dovoljenja,” pa je prepričana odvetnica Vesna Mišič, ki v primer ni vpletena. Ker tega v DOPPS v 30 dneh po razveljavitvi okoljevarstvenega dovoljenja niso storili, ima Elektro Primorska pravnomočno gradbeno dovoljenje. Skrajni rok za izpodbijanje gradbenega dovoljenja (z izjemno strogimi merili) je sicer pet let od izdaje in se izteče te dni.

Ali so dela začeli le zato, da ne bi potekla veljavnost gradbenega dovoljenja, in ali bodo z obsežnejšimi deli počakali na okoljevarstveno soglasje, v Elektru Primorska niso
odgovorili.

Komentarjev 7
  • linka 07:44 02.september 2012.

    Pri Hrvatih imajo teh elektrarn je veliko...in pri njih ni ptičev ali kaj ...pri nas pa vsak ,ki ima pet minut časa nekaj zakuha in potem se cela reč ustavi !Te supe ...gologlave ptice pa bo že poskrbela narava ...prikaži več ali pa država od koder priletijo k nam .Čudno ,da niso čuvali tiste ptice ,ki je letela proti Skandinaviji ....pa tam je največ vetrnic !

  • principiumnovum 08:44 25.februar 2012.

    Bravo! Naj se že zgradi tista veterna elektrarna, podizobraženi eldeesarski fixofafarji in fujdevejevci pa naj za večno utihnejo!

  • graff 08:24 20.februar 2012.

    Končno se bo nekdo uprl ljubljanskim društvu za zaščito živali. Zanimivo je, da društvo, ki tu nastopa, razen sem pa tja kakega posmaznika, sploh ne ve kje je volovja reber. To da ljubljančane skrbi preostala (ptičja) Slovenija je farbnje, skrbijo ...prikaži večjo naj jih mestni parki z okolico, nabrežja Save in Ljubljanice in nenormalno število vran v mestu. Kormorane, ki niso avtohtoni in so izropali ribji zarod v slovenskih potokih in rekah, pa naj si vtaknejo v zadnjo odprtino in odletijo z njimi čim dlje.