Slovenija
116 ogledov

Elektronske cigarete kadijo že v šestem razredu

Kajenje Profimedias
V Sloveniji vsakodnevno kadi že devet odstotkov petnajstletnikov. Tobak lahko kupijo brez težav, vse več pa jih posega tudi po elektronskih cigaretah. Eden glavnih ukrepov nove tobačne zakonodaje, ki naj bi odvrnil mlade od nakupa cigaret, je tobačni cent, ki bi cigarete podražali. Finančno ministrstvo mu nasprotuje.

Mlajši, ko je posameznik, ki začne kaditi, večja je verjetnost, da bo bolj zasvojen, da bo dlje kadil in da bo pokadil več cigaret in manjša je verjetnost, da bo kadarkoli opustil kajenje. To je tudi razlog, da se tobačna industrija usmerja na mlade in da v Sloveniji. Kot opozarja Jan Peloza iz organizacije Brez izgovora, mladoletni kljub zakonski prepovedi brez težav kupijo tobačne izdelke.

Mlajši, ko je posameznik ob začetku kajenja, večje je tudi tveganje za razvoj določenih s kajenjem povzročenih obolenj, npr. pljučni rak, rak debelega črevesja in danke, srčno-žilne bolezni ...

kajenje | Avtor: NIJZ NIJZ

Elektronske cigarete, ki pri nas niso regulirane in prepoznane kot tobačni izdelek, zato se neovirano širijo med mladimi, tudi mladoletnimi, opozarja Helena Koprivnikar z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

E-cigarete že v šestem razredu OŠ

Anketa med šolskimi delavci v Sloveniji o uporabi elektronskih cigaret med šolarji je pokazala, da elektronske cigarete ponekod uporabljajo že otroci v šestem razredu osnovne šole. V nekaterih srednjih šolah pa elektronske cigarete uporablja že celo desetina dijakov posameznih letnikov.

Nikotin je močno zasvojljiv in ima škodljive učinke na razvijajoče se možgane otroka, najstnika in mladega človeka, zato naj ti ne bi uporabljali kakršnegakoli izdelka z nikotinom, torej tudi ne elektronskih cigaret, poudarjajo na NIJZ.  Vse več raziskav iz držav, kjer je uporaba elektronskih cigaret med mladostniki in mladimi obsežna, kaže, da pri mlademu človeku, ki sicer najverjetneje ne bi nikoli kadil, uporaba elektronske cigarete poveča verjetnost, da bo kasneje kadil tobačne izdelke.

kajenje | Avtor: NIJZ NIJZ

Omejitev kajenja tudi na balkonih?

Ukrepi, predvideni v novem protitobačnem zakonu, predvidevajo je enotno embalažo tobačnih izdelkov, popolno prepoved oglaševanja ter regulacijo elektronskih cigaret. Javna razprava o predlagani zakonodaji se je pred kratkim zaključila, med dodatnimi predlogi pa so omejitev kajenja v skupnih prostorih v blokih in na balkonih, omejitev bi števila prodajnih mest tobačnih izdelkov in razširitev krajev, kjer je prepovedano kajenje. Na ministrstvu so prejeli tudi predloge za ukinitev kadilnic.

Finančno ministrstvo proti tobačnemu centu

Eden od predlogov nove tobačne zakonodaje je tudi uvedba tobačnega centa, posebne dajatve na tobačne izdelke, ki bi znašala pol evra na škatlico cigaret cigaret, oziroma 30 gramov rezanega tobaka. Z zbranim denarjem bi upravljajo ministrstvo za zdravje, namenjalo pa naj bi ga v preventivne programe varovanja in krepitve zdravja ter spodbujanja zdravega načina življenja ter za izvajanja javne službe obveznega zdravstvenega zavarovanja, ki jo opravlja zavod za zdravstveno zavarovanje.

Za katere vrednote se bomo zavzemali?

Ministrstvo za finance se predlogom za uvedbo tobačne gacenta ne strinja. Menijo, da bi višja cena tobačnih izdelkov bi pomenila manj prilivov v integralni proračun. Ravno višja cena pa nja bi bila tisti faktor, ki bi od kajenja odvrnil predvsem mlade. "Država se mora odločiti, za katere vrednote se bomo zavzemali," je nasprotovanje tobačnemucentu znotraj vlade danes Vesna Kerstin Petrič iz ministrstva za zdravje.

Ker medresorsko usklajevanje kar se tiče vprašanja trošarine na tobačne izdelke ni bilo uspešno, bo torej o tem odločala vlada, najverjetneje že v kratkem.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Lisa577 08:01 27.julij 2016.

    Elektronske cigarete za odvajanje od kajenja - http://bit.ly/1qLzRWN

  • Avatar AtaAufbiks
    AtaAufbiks 05:42 17.april 2016.

    Spet se država vtika v osebne stvari ljudi, čeprav se države to sploh ne tiče!