Slovenija
161 ogledov

Elektronsko cestninjenje. Kaj pa cestninske postaje?

cestninska postaja Saša Despot
Dars je v petek izbral ponudnika za elektronsko cestninjenje. To sta Telekom Slovenije in Q-Free ASA. Kdaj bodo torej podrli cestninske postaje?

"Popolna odstranitev cestninskih postaj bo mogoča, ko bo vzpostavljen nov sistem cestninjenja. Rok za vzpostavitev sistema je eno leto od podpisa pogodbe, ki jo bo DARS d.d. sklenil po pravnomočni odločitvi o oddaji javnega naročila. K rušenju cestninskih postaj lahko pristopimo, ko bo vzpostavljen novi sistem, saj mora do takrat delovati stari sistem cestninjenja," pravijo na Darsu. 

Če ne bo zapletov, bi moralo elektronsko cestninjenje delovati že pred prihodnjim poletjem. Katerih cestninskih postaj se bodo najprej lotili, pa na Darsu niso povedali. Spomnimo, po uvedbi vinjet so bili do delnega rušenja cestninskih postaj precej zadržani. Vinjete smo uvedli julija 2008, razpis za preureditev cestninskih postaj pa so objavili šele oktobra 2014.

Koliko bodo stale škatlice, še ni jasno

Elektronsko cestninjenje bo Darsu prineslo 13 milijonov evrov več prihodkov (za strošek 121 milijonov evrov z DDV), saj se bodo cestninili tudi odseki, na katerih zdaj tovornjakom in avtobusom ni treba plačati cestnine. Koliko bo stala škatlica (tako imenovana OBU), ki jo bodo morali imeti v vozilu, pa še ni jasno. Dobava teh naprav je sicer sestavni del razpisa, ali je določena tudi najvišja cena, pa na Darsu niso pojasnili. 

Za osebna vozila (za zdaj) ostajajo vinjete 

Za zdaj elektronsko cestninjenje osebnih vozil ni predvideno, ko bo sistem enkrat vzpostavljen, pa bo najbrž največja ovira, kako elektronsko cestniniti tujce, vsaj dokler EU ne bo določila enotnega sistema za vse države. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • McClain 20:10 17.marec 2016.

    tretjo os delajo že 9 let pa ni prišlo dlje od razgrnitev planov, še hišic ne moreho podret že 8 let. Bizarno!!!

  • McClain 20:09 17.marec 2016.

    kaj pa zavarovanje avtomobila, placas na kilometre? Pa tehnicni? Pa cestnina? itd, nehi s takimi, pobrati nam pač hočejo še več Ni dovolj da plačamo 30% več kot Avstrijci in 300% več kot Švicarji, recimo. Še ti hočjo pobrat, če ...prikaži več ti ni jasno, pa seveda nekaj milijončkov pri naročilu... Mislim da je to glavno.

  • McClain 20:07 17.marec 2016.

    ja, ja, Madzari ja, mi smo pa 100 let za opicami, zgleda...