Zdravje > Aktualno
293 ogledov

Elektronsko naročanje: Kaj pa starejši, nevešči računalnika?

Čakalnica v UKC Žurnal24 main
Z uvedbo eNaročanja se za starejše nič ne spremeni, drugačno je le potrdilo.

Težave, ki se pojavljajo ob dokončni uvedbi eNapotnice, sproti odpravljajo, zagotavljajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), na ministrstvu za zdravje pa poudarjajo, da za starejše, ki jim elektronsko poslovanje ni blizu, še vedno ostajajata telefon ali osebni obisk.

Zdravstveni dom | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Že izdane napotnice bodo še vedno veljavne, pacienti pa bodo lahko za naročanje uporabljali vse do sedaj obstoječe načine naročanja (telefon, osebni obisk). Razlika je v tem, da v petih dneh ne bo več potrebno predložiti papirnatega originala napotnice (zeleni obrazec).

Z uvedbo eNaročanja se za starejše torej nič ne spremeni, razen tega, da prejmejo namesto prejšnje papirnate (zelene) napotnice potrdilo, na katerem so podatki o tem, kako se naročijo (naročijo se na način, kot so se do sedaj)," opozarjajo na NIJZ. 

Ko bo zdravnik pacientu napisal napotnico/eNapotnico, bo pacient dobil v roke obsežno potrdilo o izdani eNapotnici, kjer so predstavljena podrobna navodila, kje se lahko pacient naroči, ali imajo v zdravstvenem domu, kjer so mu napisali napotnico tudi info točko. Sčasoma, ko bo sistem utečen, bodo navodila skrajšana, dodajajo.

Bolnik lahko izvajalca izbere sam

Za primere, ko se bolnik iz objektivnih razlogov sam res ne bo mogel naročiti, za storitev pa je možno elektronsko naročanje, je dosežen dogovor, da ga bodo naročili že pri samem izvajalcu zdravstvene dejavnosti: "To bo lahko zdravnik, še bolj verjetno pa bo to medicinska sestra ali info točka," je pojasnila Katarina Kralj z ministrstva za zdravje in dodala, da to pride v poštev le za prvi pregled in za prvi razpoložljivi termin. Bolnik pa ohranja pravico, da si izvajalca izbere sam.

Sistem deluje, je pa vsak začetek težak, opozarjajo na NIJZ.  V ponedeljek tako nekateri izvajalci nekaj časa elektronskih napotnic niso mogli izdajati, težave so trajale približno uro, v torek dvajset minut.

Če sistem ne bi deloval, je predvideno, da se bolniku izda papirnata napotnica, ki jo lahko polno uporabi. V e-sistem pa jo bo vpisal izvajalec, pri katerem se bo bolnik naročil za storitev.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 3
  • Johnny13a 09:40 14.april 2017.

    Starejši hitro obvladajo vse novotarije, če jim to pomaga do zdravnika, če ne pa vnuki ali svojci ali csd pomagajo...

  • mrki 07:34 14.april 2017.

    Elektronsko naročanje: Kaj pa starejši, nevešči računalnika?--------------------------------------------------Takim bo pa ministrica osebno na njihovem domu uredila naročanje!! BUDALA STAN !!

  • krtmen1 10:30 13.april 2017.

    Starejše bo očitno izločil sistem/življenje - tako ali tako so samo strošek, ane?