Slovenija
26 ogledov

Elektrozamuda, milijonske obresti

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Kazen. 
Elektropodjetja preplačila elektrike
vračajo dve leti prepozno. Samo zamudne obresti jih stanejo 2,3 milijona.

 

Kako do cenejšega elektrodistributerja? Cene. Na spletni strani agencije za energijo (http://www.agen-rs.si/ -> primerjalnik ponudb) lahko izračunate, kateri ponudnik je najcenejši za vas. Z zamenjavo lahko privarčujete nekaj evrov na mesec, sama zamenjava pa je brezplačna. Navadno jo v imenu naročnika uredi novi izbrani dobavitelj.

Kazen. Pet elektropodjetij bo moralo samo za zamudne obresti, ker so odlašala z vračili preplačane elektrike, odšteti okoli 2,3 milijona evrov. Vsega dolga (preplačila skupaj z zamudnimi obrestmi) je za 12 milijonov evrov, k temu pa je treba prišteti še 10,2 milijona evrov globe, ki jo je predlagal varuh konkurence Jani Soršak (oktober 2008). Prekrškovno sodišče globe do danes sicer še ni potrdilo.

Država brez odgovora
Kako bo država ukrepala zoper odgovorne uprave in ali namerava odpoklicati svoje nadzornike, ki dovoljujejo tratenje davkoplačevalskega denarja za zamudne obresti (te bi lahko bile precej nižje, če bi preplačila vrnili takoj, ko je o njih odločil varuh konkurence), jim z ministrstva za gospodarstvo v dveh dneh ni uspelo odgovoriti.

Prekrškovno sodišče še ni pritrdilo globi, ki smo jo predlagali za elektrodistributerje.
Jani Soršak, varuh konkurence
Gorenjci skrivajo obresti
V štirih od petih elektropodjetij so razkrili vse zahtevane podatke glede dolga. Le pri Elektru Gorenjska zamudnih obresti niso želeli deliti z nami, pa čeprav smo jih zanje prosili dvakrat. Sicer pa bodo morali zaradi zamudnih obresti v žep najgloblje seči pri Elektru Ljubljana (690 tisoč evrov) in Elektru Maribor (okoli 610 tisoč evrov). Zadnji je nabral tudi največ preplačil – 2,9 milijona evrov. Za primerjavo, ljubljanski Elektro je zbral za 2,6 milijona evrov preplačil, pa čeprav ima skoraj sto tisoč odjemalcev več od mariborskega.

199 ljudem bi lahko eno leto izplačevali povprečno neto plačo iz obresti, ki so jih naročnikom plačala elektropodjetja.

Kdo bo najbolj vesel vračil?
Vračila so ali pa še bodo najbolj razveselila odjemalce pri Elektru Maribor, najmanj pa pri Elektru Ljubljana. Prvim bodo vrnili v povprečju 18,5 evra, zadnjim pa sedem evrov manj.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.