Slovenija
900 ogledov

Elesu kapnilo 50 milijonov evrov, omrežnine se več let ne bodo podražile

slovenija 15.01.13, elektrika, elektricna energija, daljnovod, foto: Anze Petkov Anže Petkovšek
Eles na evropskem razpisu pridobil 50 milijonov evrov nepovratnih sredstev

Družba Eles je na svoji spletni strani objavil novico, da so evropskem razpisu dosegli veliko zmago. Izvajalska agencija za inovacije in omrežja – INEA je 23. januarja objavila seznam odobrenih projektov, ki so bili oddani na drugi poziv Instrumenta za povezovanje Evrope (IPE) v letu 2018. Eles je bil na razpisu uspešen z dvema projektoma, zgradnjo daljnovoda Cirkovce-Pince in II. faza projekta SINCRO.GRID, ter tako pridobil skupno 50 milijonov evrov nepovratnih sredstev.

Tokratni poziv je bil namenjen prijavam s področij, kot so povečanje konkurenčnosti s spodbujanjem integracije na notranjem energetskem trgu in interoperabilnostjo čezmejnih plinskih in električnih omrežij, krepitev zanesljivosti oskrbe z energijo v Uniji, vključevanje energije iz obnovljivih virov in razvoj pametnih omrežij, dokončanje notranjega energetskega trga, prispevanje k trajnostnemu razvoju in varstvu okolja, med drugim z vključevanjem energije iz obnovljivih virov in z razvojem pametnih energetskih omrežij ter čezmejnih omrežij ogljikovega dioksida.

Uspeh prijave projekta Cirkovce-Pince na evropski razpis IPE je za ELES in slovenski energetski sektor vključno z odjemalci pomemben iz treh vidikov:

Prvi vidik je močna EU konkurenca in zelo omejena sredstva, zaradi katere uspešnost prijav na ravni Evrope ni velika.

Drugi vidik je časovna komponenta, saj je ELES zaradi omejitev, ki izhajajo iz pridobivanja okoljevarstvenega soglasja, moral celoten postopek prijave izpeljati v trikrat krajšem času kot drugi prijavitelji.

Tretji, za končne uporabnike najpomembnejši vidik, pa je finančni. Zmaga na razpisu na Elesov finančni rezultat ne bo vplivala, saj se bodo vsa pridobljena sredstva prenesla na končne odjemalce.

"To je največja uspešna prijava za pridobitev nepovratnih sredstev katerekoli energetske družbe v Sloveniji. Zaradi zmage Elesa bodo odjemalci lahko še vrsto let računali na nespremenjene tarife za uporabo prenosnega omrežja," so zapisali v družbi ELES po pridobitvi sredstev na evropskem razpisu.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.