Slovenija
31 ogledov

Elitni policijski falotje

Grehi zadnjega leta. Jeseni vinjeni policist razbije BMW X5, pozimi nesreča vinjenega šefa UVZ, poleti prejmejo denar. Šef nazaj za volan, čeprav je s službenim avtomobilom vinjen povzročil nesrečo.

Elitna enota. V zadnjem letu so policisti (zdaj že bivšega) urada za varovanje in zaščito (UVZ), ki velja za eno od elitnih policijskih enot, zagrešili vsaj tri hude prestopke.

Dva policista – eden od njiju je bil šef urada – sta vinjena s službenima voziloma povzročila prometni nesreči. Te dni pa policija preiskuje primer podkupovanja v lastnih vrstah.

Verjamem, da ne gre za prvi primer.
Janko Goršek, generalni direktor policije, o aferi s katarskim darilom

Žurnal24 vzdramil Kresalovo
O vseh treh prestopkih smo prvi poročali v Žurnalu24. Zadnjič – včeraj – o 15 tisoč dolarjih nagrade katarske delegacije, ki naj bi poniknili v žepu policijskega vodje kolone, in urah znamke Bvlgari.

Čeprav so se na policiji do podatkov prikopali z notranjo preiskavo, nas bere tudi ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal, saj so iz njenega kabineta včeraj sporočili, da je Kresalova “danes zjutraj, ko je v nekaterih medijih prebrala, da naj bi policist prejel ure in določeno vsoto denarja od katarske delegacije, nemudoma prek pristojnega direktorata za policijo in druge varnostne naloge ministrstva za notranje zadeve od policije zahtevala temeljito poročilo v zvezi z dogodkom, ki je naveden v medijih”.

Glede na dejstvo, da je policija z lastno službo za notranjo zaščito že opravila nekatere dejavnosti, se bo ministrica po prejetem poročilu odločila za nadaljnje postopke.

Je vpletenih več?
Generalni direktor policije Janko Goršek je včeraj povedal, da preiskujejo, ali se je podoben primer zgodil tudi pri katerem drugem policistu. Na vprašanje, ali je njemu kdorkoli kdaj ponudil kakršnokoli materialno nagrado, pa je kratko odgovoril: “Ne.” Je pa prepričan, da najnovejši primer prejemanja nagrad v policiji ni prvi, a je dodal, da se mora takšna praksa končati.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Pojasnil je, da plačilo v gotovini ni dovoljeno. Dolžnost policista je, da seznani predstojnika. Pri materialnih nagradah, kot je ura, pa je nagrado treba prijaviti; vodijo se namreč posebne evidence.

Poletje 2010
Policijski vodja protokolarne kolone naj bi prejel ure znamke Bvlgari, ki jih je razdelil med kolege, in 15 tisoč dolarjev, ki jih je pospravil v žep. Policist, ki naj bi to storil, trenutno ni v službi. Goršek je povedal, da mu grozi ali disciplinski postopek ali bo dobil opozorilo pred odpovedjo delovnega razmerja ali pa odpoved delovnega razmerja.

Zima 2010
Pijani šef Urada za varovanje in zaščito Silvo Vrbančič je s službenim avtom povzročil prometno nesrečo. Pridržali ga niso. Ni se strinjal z rezultatom alkotesta, zato so policisti odredili strokovni pregled. Je pa poklical šefa Gorška. Vrbančič je še zaposlen v policiji, zdaj je policijski svetnik v krovni enoti. Spet lahko vozi službeni avto.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Jesen 2009
Voznik policijskega terenskega vozila BMW X5 je vinjen povzročil hudo prometno nesrečo (v krvi je imel dva promila alkohola). Vozil je po nasprotnem voznem pasu. Dvainštiridesetletnica, ki mu je pravilno pripeljala naproti, je dobila hujše, 12-letna sopotnica pa lažje poškodbe. Policist je dobil izredno odpoved, doletela ga je tudi kazenska ovadba.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.