Slovenija
605 ogledov

Embalaža je vse, kar obdaja izdelek

razno 15.04.14. kavne kapsule, foto: zurnal24 Žurnal24 main
Največ napak pri ločevanju robčkov, prtičkov in pokrovčkov na stekleni embalaži.

Smeti. "Ne vem, v kateri zabojnik za smeti spadajo kapsule za kavo, folija, v katero so oviti sirni listi za tople sendviče, in plastične vrečke," se je spraševala bralka.

V ljubljanskem podjetju Snaga, ki skrbi za odvoz in predelavo smeti, odgovarjajo, da vsi ti odpadki spadajo v zabojnik za embalažo, in dodajajo, da tja sicer spada vse, v kar je neki izdelek pakiran oziroma zavit.

Kot pravijo v Snagi, ima kar nekaj ljudi težave s tem, kam uvrstiti sestavljeno embalažo, kot je tetrapak, ki je iz kartona, polietilena in aluminijeve folije, ter umazano embalažo. Prva spada v zabojnik z embalažo, druga pa, "če je ni mogoče na hitro, brez pomivanja očistiti, v črni zabojnik za preostanek odpadkov".

Pokrovčki med embalažo

Najpogostejša napaka pri ločevanju odpadkov je, kot pojasnjujejo v Snagi, da posamezniki papirnate brisače, serviete in robčke odlagajo v zabojnik za papir, čeprav spadajo med biološke odpadke. Prav tako pogosta napaka je odlaganje steklene embalaže skupaj s pokrovčki v zabojnik za steklo. V podjetju zato opozarjajo, da je treba plastične oziroma kovinske pokrovčke odvreči v zabojnik za embalažo. Izpostavljajo, da se še vedno preveč stvari odlaga v črne zabojnike: "Vanje spada zelo malo stvari. Najpogostejši odpadki, ki jih lahko odložite v črne zabojnike, so plenice, mačji pesek in vrečke iz 
sesalnika."

Embalažo stisnite

"Če je le mogoče, embalažo stisnemo, da nam tako pri ločevanju doma kot kasneje pri odlaganju zavzame čim manj prostora. Tako jo lahko odložimo tudi desetkrat več," uporabnikom priporočajo v Snagi, kjer sicer ločeno zberejo okoli 55 odstotkov vseh odpadkov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.