Slovenija
11 ogledov

En dan za velike spremembe

Akcija 17. aprila bo potekala v dveh delih. Del skupin bo čistil odpadke na divj Žurnal24 main
Pomlad je čas, ko se po vsej Sloveniji začenjajo čistilne akcije. Največja med njimi bo potekala 17. aprila, a pred tem se organizirajo tudi številna lokalna okoljevarstvena društva.

Varovanje okolja je izjemnega pomena, in čeprav zunaj tla še vedno pokriva sneg in se temparature gibljejo pod ničlo, društva za varovanje okolja že strmijo v prihodnost in razmišljajo o spomladanskih čiščenjih okolice.

Pred začetkom akcije lahko organizatorjem pomagate tudi s prijavo divjih odlagališč. To lahko storite na njihovi uradni spletni strani.

Največja akcija bo organizirana 17. aprila 2010, zajela pa naj bi kar vso Slovenijo. Akcija Očistimo Slovenijo v enem dnevu je bila zasnovana po estonskem zgledu, ko je maja 2008 50 tisoč Estoncev, kar predstavlja štiri odstotke prebivalstva, v samo petih urah očistilo 10 tisoč ton odpadkov. Slovenski organizatorji pa želijo ta dosežek še preseči in združiti 200 tisoč Slovencev, ki bi v enem dnevu zbrali 20 tisoč ton odpadkov.

Pozor
Akcijo lahko podprete tudi na spletni strani Facebook, kjer se je skupini Očistimo Slovenijo v enem dnevu pridružilo že več kot 27 tisoč ljudi. A tam lahko akciji le izrazite podporo, za prijavo pa morate izpolniti obrazec na spletni strani.

Večina komunikacije s prostovoljci bo potekala preko spleta, saj bo to temeljno orodje tudi pri obveščanju o razporeditvi prostovoljcev, dostopu do zbirnih mest in drugih nujnih obvestil, so za Žurnal24.si povedali organizatorji.

Povezovanje in ozaveščenost
Kot so še poudarili je cilj akcije "očistiti Slovenije čim večjih količin v naravi odloženih odpadkov, povezati čim večje število ljudi, pokazati z lastnim zgledom, da kolektivizem še živi in da skupaj zmoremo nemogoče."

Z akcijo pa želijo spodbuditi tudi razprave o varovanju okolja, možnih spremembah zakonodaje in pa ustvariti prvi nacionalni digitalni zemljevid divjih odlagališč, so poudarili. "Ta bo v obliki spletnega zemljevida dostopen vsem občinam in občanom ter jim bo v pomoč pri organizaciji prihodnjih prostovoljskih in drugih čistilnih akcij," so še povedali.

Otroci z vrtci in šolami
V akciji bodo lahko sodelovali tudi otroci, so povedali organizatorji. Udeležili se je bodo lahko v okviru svojega vrcta oz. šole.

Organizirajo se tudi lokalno
Čiščenje okolja pa je v Sloveniji že uveljavljeno in kot vsako leto se ob vseslovenski akciji organizirajo tudi lokalna okoljevarstvena društva.

Velik delež divjih odlagališč se nahaja na vodovarstvenih območjih, zato predstavljajo nevarnost za podtalnico, ki je galvni vir pitne vode.

Tako bo 27. marca društvo Barjanski zmaj organiziralo akcijo Stop divjim odlagališčem na Barju 2010. Kot so povedal za Žurnal24.si, to ne pomeni, da ne podpirajo akcije Očistimo Slovenijo v enem dnevu. "Mi pozdravljamo vse akcije, ki so za zaščito Ljubljanskega barja in narave nasploh," so povedali. "Menimo, da se s tem zagotovo naredi nekaj dodatnega za okolje," so še dodali.

Kljub temu bodo marca organizirali tudi svojo lokalno čistilno akcijo. Ljubljansko barje bodo že četrto leto zapored čistili prostovoljci.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.