Slovenija
46 ogledov

En mesec za analize

Včeraj je ZZV Maribor končal vzorčenje enega kupa zemljin na odlagališču, s kate Žurnal24 main
Dogoše. Župan Kangler naj bi za sumljivo zemljo vedel že več mesecev.

Zaradi dežja in ker se je udiralo pod nogami, bomo vzorčenje drugega kupa zemlje nadaljevali v ponedeljek,” za Žurnal pojasnjuje Emil Žerjal, predstojnik inštituta za varstvo okolja pri Zavodu za zdravstveno varstvo (ZZV) Maribor. Poročilo opravljenih analiz bo znano v enem mesecu.

Zemlja je iz Celja?
Stojan Auer, mestni svetnik, je vnesel nemir med občane z analizo zemljin, opravljeno pri ZZV Maribor, ki je pokazala presežene vrednosti kadmija in svinca. Analize ni želel pokazati. Zaskrbljeni ljudje pa naj bi Gregorju Jagru, kandidatu Zaresa za mariborskega župana, povedali, da je analizirana zemlja iz Dogoš z območja podjetja Gokop, kamor je bila pripeljana iz Celja. Včeraj je Franc Kangler, mariborski župan, to analizo razkril in jasno povedal, da v njej piše, da je izvor zemlje v Celju.

Prva prijava oktobra
Na inšpektorat za okolje in prostor pa je že 19. oktobra prvi podal prijavo Leo Kremžar, župan Občine Miklavž na Dravskem polju. “Prijavo smo podali, ker smo slišali, da naj bi se v Dogoše vozilo nekaj, kar se ne bi smelo. Obvestil sem takratnega direktorja Snage Stanislava Žagarja, ki mi je povedal, da to ni na Snaginem zemljišču. Povedal sem tudi županu Kanglerju, ki pa je rekel, da je nekaj bilo, ampak da je že bilo odpeljano,” za Žurnal razloži Kremžar.

V 10 mesecih še ni ocene
Na omenjenem inšpektoratu dodajajo, da so konec julija prepovedali vgrajevanje onesnažene odpadne zemljine v tla. Takrat je inšpektor tudi odredil izdelavo ocene odpadka, ki pa do danes še ni bila izdelana.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.