Slovenija
16898 ogledov

Tukaj je primer, kako vas notarji skubijo, pa tega še veste ne

denarnica denar euro
1/2
Trije notarji so za enako pooblastilo v obliki notarskega zapisa računali vsak drugače, najcenejši 30, najdražja notarka pa kar 130 evrov.

Lastniki družbe z omejeno odgovornostjo, ki niso mogli biti prisotni na podpisu pogodbe in skupščini podjetja pri notarju, so si morali urediti pooblastilo v obliki notarskega zapisa.

Šlo je za enako pooblastilo, ki so ga pripravili v ugledni pravni pisarni, vsak od treh lastnikov pa ga je urejal pri drugem notarju. En notar ga je računal okrog 30 evrov, drugi 90, tretji pa 130 evrov.

Kako je to mogoče, glede na to, da je notarska tarifa urejena z zakonodajo in bi morala biti povsod enaka?

"Ob pregledu zneskov, ki ste jih navedli v vašem vprašanju in naj bi jih stranke plačale pri posameznih notarjih, ugotavljamo, da navedeni zneski nikakor ne ustrezajo možnim obračunom, ki bi jih bilo mogoče izračunati v skladu z notarsko tarifo za pripravo pooblastila za podpis pogodbe in odločanje na skupščini v obliki notarskega zapisa. Predvidevamo, da so zneski vsaj zaokroženi, če že ne nepravilno navedeni. Nesporno je med zneski, ki ste jih navedli, velika razlika, ki pa bi jo lahko razložil tisti notar, ki je obračun izdelal," pravijo v notarski zbornici.

Pooblastilo bi moral notar računati po tarifni številki 5, pojasnjujejo na zbornici. To je polovična vrednost tarife številka ena in z omejitvijo na največ 344 evrov, strošek pa je odvisen od vrednosti posla. Za vrednost posla med 9.180 in 22.950 bi bil tako strošek 58,50 evra.

Če ni vrednosti posla, zaračunajo čas

"Vendar pa prav pri notarskih zapisih pooblastil te tarifne številke pogosto ni mogoče uporabiti, ker v pooblastilih ni navedena vrednost posla, na katerega se nanaša pooblastilo ali le te ni mogoče določiti. Če vrednost pravnega posla, na katerega se nanaša pooblastilo, v listini, ki jo sestavi notar v obliki notarskega zapisa ni navedena, se praviloma pristojbina odmeri po porabljenem času," pojasnjujejo na notarski zbornici.

Tu je tarifa 23 evrov za vsake začete pol ure notarjevega dela in prav po tej tarifi je bil zaračunan najvišji notarski račun, ki ga imamo v uredništvu.

Za 15 minut dela računala dve uri

Kaj je notarka zaračunala, je iz računa težko ugotoviti. Zaračunani so namreč štirje kosi tar. 15, 15 kosov tar. 19 in 1 kos čl. 5/2. Ko na spletu najdeš notarsko tarifo, ugotoviš, da gre za dve uri dela, 15 strani papirja in še "poštne storitve, obrazce, bančne storitve, fotokopiranje dokumentacije in druge drobne izdatke". Kakšne izdatke je imela notarka v konkretnem primeru, ni jasno, še bolj nenavadno pa je, da je notarka za približno 15 minut dela zaračunala kar dve uri dela, kar skupaj znese 92 evrov, potem pa še stroške za papir in administrativne stroške, na vse skupaj pa se plača še DDV.

Zavrnila račun in uspela, račun je zdaj pol nižji

Potem ko smo skupaj pregledali račun in ugotovili, da sta bili zaračunani kar dve uri dela, je bralka pisno zavrnila račun, nato pa iz notarske pisarne prejela odgovor, da so se zmotili. Račun je zdaj pol nižji.

Drugih računov nismo videli, predvidevamo pa, da je najcenejši notar zaračunal pol ure dela in DDV, kar bi zneslo dobrih 28 evrov ali nekaj več, če je zaračunal tudi za izpisane strani in administrativne stroške, drugi notar pa uro in pol dela, kar z DDV znese 84 evrov.

Za nekatera pooblastila veliko dela

"Poraba časa pa je vezana na potrebne aktivnosti, ki jih mora izvesti notar. Pri sestavi notarskega zapisa pooblastila je potrebno preveriti, poleg ustreznosti same vsebine, med drugim tudi podatke o strankah; v navedenem primeri o družbi in pooblastitelju. Notar je dolžan glede na določbe Zakona o notariatu stranko notarskega zapisa opozoriti na pravne posledice posla, ki se sklepa in tudi preveriti ali obstajajo okoliščine, zaradi katerih pooblastila stranka ne bi smela ali mogla podati. Storitev je povezana z vpogledom v sodni register družb, morda tudi v zemljiško knjigo, če se pooblastilo dotika nepremičnin oz. poslov, ki se nanašajo nanje in podatke glede insolventnosti. Zato je neizogibno, da prihaja v posameznih primerih sestave pooblastil, ki so lahko izjemno različna po vsebini in pravnih poslih, za katere se daje tako pooblastilo, do razlik pri obračunu pristojbine za sestavo notarskega zapisa pooblastila," pojasnjujejo na notarski zbornici.

Kdor bi si rad notarsko storitev pocenil, tako da bi podcenil vrednost posla, pa ga moramo opozoriti na 8. člen notarske tarife, po katerem sme notar določiti prometno vrednost predmeta ne glede na vrednost, ki jo stranka in drugi udeleženci posla navedejo kot vrednost pravnega posla, če tako navedena vrednost ne ustreza prometni vrednosti.

Ni izključeno, da je bil kršen zakon ali tarifa

"Glede na zgoraj navedeno je možno, da prihaja do razlik pri obračunu notarske pristojbine za sestavo pooblastila za podpis pogodbe in odločanje na skupščini v obliki notarskega zapisa. Ali pa so v obravnavanih primerih bile kršene določbe Zakona o notariatu in Notarske tarife pa bi seveda lahko ocenili ob poznavanju vseh okoliščin in dejstev konkretnega primera," pravijo na notarski zbornici.

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 12
  • c4bd683d7c5158c937448d2f9cbff95a44c1fd18 20:24 07.marec 2019.

    Notarji so vampirji, za enako stampiljko in enak porabljen cas si racunajo procente od vrednosti posla?!? Pa kaj imajo oni s poslom?? To je odkrito izkoriscanje.

  • johan 17:11 07.marec 2019.

    Žurnal, bodite aktivni, raziskovalni in ugotovite, za katere tri notarje gre in jih poimenujte. S tem si boste naredili dobro reklamo.

  • DebeliFranc 16:08 07.marec 2019.

    Če bi bil to en sladoledar, ki je izdal prevelik račun za en evro, bi sigurno zapisali vse njegove podatke, vključno z zgodovino poslovanja, tako pa nič... Pravniki so strah. :(