Slovenija
84 ogledov

En paznik na sto zapornikov

Ljubljana11.05.08...zapor na Povsetovi na sliki paznik, ki odklepa resetke...pov Žurnal24 main
Zategovanje. Zaradi varčevanja ideja, da bi imel ponoči en paznik na skrbi od 50 do sto zapornikov. Skrivnost. Načrti varovanja so tajni, a sindikalist pravi, da jih zaporniki odlično poznajo.

Obsojence, ki prestajajo kazen v največjem zaporu v državi na Dobu, naj bi v zadnjih dneh po naših neuradnih informacijah ponoči varovalo tudi do deset pravosodnih policistov manj kot po navadi.

Manj je ponoči dovolj?

Na Dobu naj bi namreč med prvimi sledili posebnemu navodilu vodstva uprave za izvrševanje kazenskih sankcij (URSIKS), pristojni za delovanje zaporov v državi, naj zaradi odrejenega varčevanja prilagodijo organizacijo dela in varovanja obsojencev. Šefom posameznih zaporov in glavnim poveljnikom tamkajšnjih pravosodnih policistov naj bi med drugim predlagali zmanjšanje števila pravosodnih policistov, ki v nočnih izmenah varujejo zapornike.

Eden na sto zapornikov

"Število pravosodnih policistov na posameznih lokacijah se je zmanjšalo glede na načrte varovanja tako pri nočnem varovanju v zaporih kot pri spremstvih obsojencev in pripornikov zunaj zavodov za prestajanje kazni zapora (ZPKZ). Neodgovorno, nestrokovno in nevarno je zmanjševanje živega varovanja, ko v nočnem času od 50 do 100 obsojencev prepuščamo enemu pravosodnemu policistu," trdi šef Sindikata državnih organov Frančišek Verk.

Ukrepi ali odpuščanje

Na URSIKS zagotavljajo, da njihov šef Dušan Valentinčič sploh ni dal tako konkretnega navodila za varovanje obsojencev po zaporih v nočnih izmenah. "Skupaj z direktorji vseh zavodov je pripravil varčevalne ukrepe za uskladitev stroškov dela z odobrenimi proračunskimi sredstvi, saj bi bilo v nasprotnem primeru potrebno odpuščanje zaposlenih," pravijo na URSIKS. Dodajajo, da naj bi se o tem, kako bo organizacijo varovanja na Dobu prilagojena varčevanju, tako ali tako uskladila šef sindikata paznikov na Dobu Mitja Jeras in šef zapora na Dobu Jože Podržaj.

Slabo za varnost

Država sicer nima jasno določenih pravil, najmanj koliko pravosodnih policistov sploh še sme v eni izmeni varovati obsojence. "Žal v slovenskih zaporih ni predpisanih ustreznih strokovnih in varnostnih standardov, kot jih imajo bolj družbeno priznane in cenjene službe javnega sektorja. Zato lahko neki strokovnjaki na položaju trdijo, da lahko en sam pravosodni policist varuje sto obsojencev na prestajanju kazni," pravi Verk. Ne dvomi, da bodo obsojenci hitro opazili, da jih varuje manj paznikov, kar pa bi lahko ogrozilo varnost v zaporu, saj bi manjše število paznikov marsikateri zapornik z veseljem izkoristil, opozarja penolog Dragan Petrovec.

Minimum, smo že tam?

"Število obsojencev narašča in politika bi morala razumeti, da v določenih javnih službah ne more biti varčevanja z zmanjševanjem zaposlenih, ampak se morajo prilagajati obveznostim, ki jih te službe imajo v družbi. Z zmanjševanjem paznikov ali drugih strokovnih delavcev, psihiatrov in pedagogov v zaporih država ne bo dosegla namena kaznovanja. Tu ne sme iti v minimum," meni Petrovec.

Komentarjev 4
  • ajtim76 08:25 22.april 2013.

    Ej ti Izudin. Pa si pogledal kakšen uraden dokument. Natolcevanja medijev pač dvigujejo gledanost......v tem primeru govorimo o naravni smrti obsojenca. Predvidevam, da je s strani vodstava UIKS podana kazenska ovadba zoper osebe, ki so podale take izjave

  • Izudin 22:07 21.april 2013.

    Kaj pa tisti primer, ko so pazniki v mariborskih zaporih do smrti pretepli zapornika je pa zdaj kar potihnil, čudno?!

  • ac-dc 20:48 21.april 2013.

    Upam, da bo privarčevani denar šel v tja kamor spada - bankam za 13 plačo in regres.